Брой 117 (1628), 22-06-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Русе бе домакин на конференция на тема „Предизвикателства пред споделената икономика в България“


Русенска търговско-индустриална камара работи по проект “Co-LABOURative-LAB; повишаване пригодността за заетост на безработните лица посредством споделена икономика и нови форми на заетост”, който има за цел да предостави възможност и първоначални насоки на инициативни хора, които имат желание да развият своите бизнес идеи в областта на споделената икономика.

На 21 юни 2018 г., екип на Русенска търговско-индустриална камара проведе заключителна конференция по проект “Co-LABOURative-LAB; повишаване пригодността за заетост на безработните лица посредством споделена икономика и нови форми на заетост”. В нея взеха участие настоящи и бъдещи предприемачи от Русе, включени в обучението по проекта, представители на местни институции, Русенски университет, както и основатели на български платформи за споделена икономика.

В своята встъпителна презентация координаторът по проекта Айри Мемишев направи кратко обобщение на проекта, финансиран по програма Еразъм+ и изпълняван от консорциум от 6 партньорски организации в 5 европейски държави – България, Словения, Испания, Австрия и Гърция. Основните цели са да се предостави възможност и първоначални насоки на инициативни хора, които имат желание да развият своите бизнес идеи в областта на споделената икономика. В рамките на проекта бяха разработени и реализирани пакет от обучителни курсове, които да запознаят бъдещите предприемачи с широк набор от познания, които включват теми като личен брандинг, възможности за финансиране и маркетинг, разработване на бизнес план и други. Бе представен и основният резултат от международното сътрудничество – онлайн платформа за обучение на тема „Предприемачество в сферата на споделена икономика“, която ще продължи да работи и след официалното приключване на проекта.

В последвалата дискусия се включиха представителите на реалния сектор, които разказаха за своя опит и трудностите при работата със сравнително непознатото в България понятие „споделена икономика“. Мирослав Михайлов представи платформата „CarAmigo”, която предоставя възможност на собственици на автомобили да ги отдават под наем на хора, които се нуждаят от превозно средство за кратък период от време – 6 часа до 60 дни. Особен интерес предизвика презентацията на Луик ле Пишу – френски гражданин, работил дълги години в банка в България, и след напускането си основал платформата за споделено финансиране „KlearLending”, която оперира изцяло на територията на нашата страна. Подобни идеи представи и Венелин Тодоров, основател на платформите Cashlend и Carsharing.

Участниците имаха възможност да обменят ценен опит с доказани специалисти, и да се консултират с тях по своите собствени идеи и бизнес планове.

-------------
Проект „Co-LABOURative-LAB; повишаване пригодността за заетост на безработните лица посредством споделена икономика и нови форми на заетост” се финансира по програма Еразъм+ на Европейския съюз, и е с бюджет 299 860 евро. Срокът за изпълнение е 24 месеца - от 1 септември 2016 до 31 август 2018.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Китайска делегация от провинция Хънан посети БТПП
Поредна бизнес мисия от Китай с интерес за разширяване на двустранното сътрудничество Още
Срещи в Парламента на Испания
Обсъждане на новите тенденции в договорите за свободна търговия, глобализацията и икономическата миграция Още
Главният секретар на БТПП участва в тържественото връчване на дипломите на випуск 2018 от СГСАГ „Христо Ботев“
Церемонията се състоя в аулата на Университета по архитектура, строителство и геодезия Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
През първото тримесечие на 2018 г. индикаторът на икономическата активност в България остана положителен
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
Колко са ефикасни публичните разходи за образование?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Русе бе домакин на конференция на тема „Предизвикателства пред споделената икономика в България“
Възможност за обмен на ценен опит с доказани специалисти Още
Търговските палати на Бургас и Тамбов подписаха споразумение за сътрудничество
Активизиране на контактите както между фирмите, така и между университетите на двата града Още
Кулинарно изложение в Одрин „ТрансГурмеТур“
В рамките на проект, изпълняван от търговските палати на Хасково и Одрин Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Пазарът на вино и спиртни напитки във Виетнам
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия приветства приемането на нови инструменти за борба с ДДС измамите в ЕС
За преодоляване на пропуските в ДДС-системата на ЕС Още