Брой 30 (1294), 13-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Русенската търговско-индустриална камара се включи в тазгодишното издание на StartUp Europe Week


Все повече хора решават да използват услугата „споделена икономика“ (нар. още и колаборативна). Какво представлява този икономически модел, станал популярен в последните години и какви възможности предоставя за намиране на работа и стартиране на бизнес бяха темите на тазгодишното издание на StartUp Europe Week Русе 2017, организирано от Русенската търговско-индустриална камара (РТИК), съвместно с Агенция по заетостта, ДРСЗ - Русе.

В рамките на събитието бе представена идеята за споделена икономика – какво представлява, какво, как и къде споделяме. РТИК представи и обучение, което се подготвя в момента и което ще подпомогне всички, които искат да научат повече как могат да намерят нова или допълнителна работа или пък да започнат бизнес, основан на такъв модел.

Чрез телеконферентна връзка своя старт споделиха и две български компании, които успешно развиват дейност в сферата на споделената икономика. „Стартирахме заедно, с група приятели, с които бяхме натрупали вече професионален опит в сферата на кредитирането, като вложихме собствени средства като начален капитал с идеята да предложим нов начин, по който да се осъществява тази услуга“ – сподели Андрей Тасков от KlearLending, български финансово-технологичен стартъп, разработил платформа за кредитиране между частни лица. Как нашият автомобил може да ни донесе и приходи, освен разходи, ни бе разказано от Мирослав Михайлов, съосновател на вече доста популярната у нас платформа за споделяне на автомобили между частни лица, CarAmigo. „Услугата, която предлагаме чрез нашата платформа е алтернатива на рентакар и запълва недостига на автомобили под наем особено в периодите, когато туристите в България се увеличават“, сподели г-н Михайлов

Част от програмата на StartUp Europe Week Русе 2017 включваше и участие на Агенция по заетостта, ДРСЗ – Русе, която представи актуални възможности за лица, желаещи да развиват собствен бизнес, програмата на Европейския съюз за заетост и социални иновации (EaSI), както и дейността на Европейските служби по заетостта EURES.

Решение за стартиращи компании, заети основно с офис работа, обработка на документи и работа с бази данни представиха от Инсес ООД – компания, предоставяща услуги за работа в облак.

В заключение, доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на Област Русе връчи поздравителен адрес на Милен Добрев, изпълнителен директор на Русенската търговско-индустриална камара, в знак на уважение за приноса на камарата към бизнеса в Русе.

В събитието взеха участие представители на местните власти, различни институции и организации, допринасящи за развиването на предприемаческата екосистема в региона. Интерес към събитието проявиха и Центърът за кариерно ориентиране в Русе с ученици от XI клас от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, специалност „Системно програмиране“, които имаха възможност да се запознаят лично  и да комуникират с представители на бизнеса и на Агенция по заетостта.

НОВИНИ ОТ БТПП
Географските измерения на интереса на българския бизнес към икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори
Резултати от проучване на БТПП Още
Започнаха преговорите на работодателите и синдикатите за механизъм за определяне на минималната работна заплата
Среща със служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев Още
Презентация на бизнес климата и инвестиционните възможности в Египет - 21 февруари, в БТПП
Египет е един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток Още
БТПП е съорганизатор на първото издание на Dentsu Digital Camp
За членове на БТПП 50% намаление на таксата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Русенската търговско-индустриална камара се включи в тазгодишното издание на StartUp Europe Week
Под мотото „Сподели своя старт!” Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия
Регламентират се основните методи и правила... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Зимна икономическа прогноза на ЕК: Плаване в неспокойни води
Намаляване на безработицата, преодоляване на продължителния период на дефлация - прогноза за България Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Международен търг в Мароко
За доставка на хлебна пшеница от държави-членки на ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международен панаир за парфюмерия и козметика Beautyworld Middle East
4-16 май 2017 г., гр. Дубай, ОАЕ Още