Брой 205 (2211), 26-10-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Прогноза на Международния валутен фонд за развитието на икономиката на Виетнам през 2020 година, съпоставена с другите страни от Югоизточна Азия


Според публикувания наскоро доклад на Международния валутен фонд за перспективите за развитие на световната икономика, брутният вътрешен продукт на Виетнам се очаква да достигне в края на 2020 година 340,6 милиарда щатски долара. Това го прави четвъртата по големина икономика в Югоизточна Азия.

Виетнам е единствената държава в Югоизточна Азия, за която се очаква да има положителен икономически ръст през тази година - 1,6%. Прогнозата за 2021 година е, Виетнам да постигне икономически ръст от  6,7%.

Международният валутен фонд предвижда, че икономиката на Виетнам тази година ще изпревари Сингапур и Малайзия по макроикономически показатели. Брутният вътрешен продукт на Сингапур се очаква да бъде 337,5 милиарда щатски долар, а на Малайзия - 336,3 милиарда щатски долара.

Първите три места в Югоизточна Азия по обем на брутния вътрешен продукт тази година ще заемат Индонезия с прогноза за 1,088 трилиона щатски долара, Тайланд - 509,2 милиарда щатски долара и Филипините - 367,4 милиарда долара.

Що се отнася до брутния вътрешен продукт на глава от населението,  Международният валутен фонд прогнозира, че по този показател Виетнам ще се нареди на шесто място в АСЕАН, достигайки 3,497 долара на човек през тази година, следван от Филипините с 3 372 долара, Лаос - 2567 долара, Камбоджа - 1572 долара и Мианмар - 1332 долара.

Като цяло, прогнозата за средния растеж на петте водещи страни-членки на АСЕАН (Индонезия, Малайзия, Филипини, Тайланд и Виетнам) е, че ще намалее с 3,4%, докато този на Лаос, Камбоджа и Мианмар ще намалее с 1,7%.      

Изготвил: Олег Маринов, Ръководител на СТИВ - Хошимин

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно проект на Закон за държавния бюджет на Р. България за 2021 г.
Палатата подкрепя запазването данъчните ставки и равнищата на осигурителните вноски, но категорично е против нарастването на осигурителната тежест. Още
БТПП стартира онлайн обучения „Как да продаваме успешно в Amazon и eBay”
Учебната програма е съобразена с нуждите на българските МСП, които искат да развият своя потенциал в сферата на електронната търговия Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
Въвеждат се единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите
По повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Още
От днес ДФ „Земеделие“ приема заявления по COVID 3
Кандидатстване в срок до 13 ноември 2020 г. Таванът на финансова помощ за предприятията е 50 хил. евро Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
„Корона” мерките, които ще тежат дългосрочно
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Последно проучване на Евробарометър: Икономическото положение е основен повод за безпокойство сред гражданите на ЕС
По-екологична, справедлива и стабилна селскостопанска политика на ЕС
За да продължи да осигурява продоволствена сигурност в целия ЕС Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Прогноза на Международния валутен фонд за развитието на икономиката на Виетнам през 2020 година, съпоставена с другите страни от Югоизточна Азия
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Career Show 2020 в хибриден формат
24 ноември в Арена Армеец; на 25 ноември онлайн Още
Международен екологичен панаир ÖKOINDUSTRIA Green Expo
Покана от Асоциацията на доставчиците и производителите на екологични услуги в Унгария Още