Брой 66 (2321), 06-04-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Имплементиране на програмата „Сертификат за регистрация“ в Република Ирак


СТИВ – Ербил информира, че Държавната компания за изложения, панаири и търговски услуги на Р. Ирак, с принципал Министерството на търговията на Р. Ирак, инициира постепенно имплементиране на програма "Сертификат за регистрация (СзР) на производители и доставчици на стоки от страни, внасящи в Република Ирак". Имплементирането на програмата  се извършва постепенно от регулирани категории продукти и в съответствие с определен график.

Иракските власти информират, че целта на програмата „СзР“ е да се потвърди бекграунда на производителите и доставчиците, които желаят за изнасят стоки за Р Ирак. По този начин иракската страна се стреми да гарантира, че съответните компании износителки са проверени в страната на произход  преди импорта на продукцията на иракския пазар. Така иракските власти  се стремят да насърчат управлението и защитата целостта на търговската среда, но също така да защитят крайния потребител, като същевременно минимизират риска за вносителите и търговците.

Държавната компания за изложения, панаири и търговски услуги на Р. Ирак назначи компания „TUF Rheinland”  с извършването на процеса на оценка на производители и доставчици, импортиращи продукция в Р Ирак и с издаване на удостоверение за регистрация по програма „СзР“. „TUF Rheinland” също така ще осигурява валидация на иракската граница, че внесените стоки и информацията в лиценза за внос са идентични. Това ще се осъществява под надзора на Държавната компания за изложения, панаири и търговски услуги на Р. Ирак .

Като единствен сертифициращ орган по програмата, експертите на „TUF Rheinland” по целия свят ще представляват начална точка за приемане на необходимата документация по „СзР“. Също ще отговарят за предоставянето на всякаква информация, необходима за програмата, за да могат търговците да постигнат безпроблемен достъп до иракския пазар.

Процесът на придобиване на Сертификат за регистрация, както и поетапното му имплементиране, съгласно отделните категории продукти,  е описан в приложение ТУК. Посочени са офиси на „TUF Rheinland” по целия свят, чрез които може да бъде осъществено придобиването на необходимата апликационна документация, както и получаването на детайли относно процеса на регистрация. Отделно е изнесена времева таблица, в която са посочени датите за имплементиране на програмата съгласно съответните категории продукти. Например: вносителите на хранителна продукция в Р Ирак следва да са придобили съответния сертификат за регистрация до 1 октомври 2021 г.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Онлайн форум за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Пакистан
Предстои създаване на Смесен бизнес съвет с участието на фирми от България и Пакистан Още
Ново партньорство обединява български и турски университети в разработването на пилотна обучителна програма
Enterprise Europe Network към БТПП написа още една успешна история Още
GS1 България: онлайн обучения през м. април 2021 г.
Как да въведете данни в продуктов каталог БГ Баркод и какви са ползите за фирмите; създаване на логистичен етикет.. Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Публикувана е база данни на ОИСР относно системите за колективно трудово договаряне
Информация за минималната работна заплата в 56 наблюдавани страни, включително и извън ОИСР Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Компресорната станция "Расово" се включва в списъка на стратегическите обекти и дейности в енергетиката
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Имплементиране на програмата „Сертификат за регистрация“ в Република Ирак
СТИВ – Ербил Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Големи масиви от данни: ползи и предизвикателства
По прогнози на Европейската комисия общият обем на данни в света ще нарасне над шест пъти между 2018 и 2025 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Националното участие в изложение за хранително-вкусова промишленост – ANUGA 2021
9-13 октомври 2021 г., гр. Кьолн, Германия Още