Брой 107 (1119), 07-06-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Възможности за значително увеличение на износа на български велосипеди за САЩ


Иво Константинов, ръководител на Служба по търговско-икономически въпроси към Посолство на Република България в САЩ – Вашингтон, изпрати в БТПП анализ на пазара на велосипеди в САЩ с някои контактни данни и препоръки за търговски изложения. Информацията е свързана с възможно наличие на  неоползотворен експортен потенциал на американския пазар на велосипеди на фона на подема на тази индустрия у нас. По данни на СТИВ, от 1.5 млрд. внос на колела в САЩ и български износ за света от близо 150 млн. ЩД, за Америка България изнася пренебрежимите 20 хил. ЩД продукция. Разбира се, нужно е уточнението, че реални шансове в САЩ страната ни има предимно в средния и висок ценови сегмент на велосипеди.

От СТИВ – Вашингтон предлагат съдействие в разпращането на фирмени каталози с придружително писмо от Посолството до големите дистрибутори на велосипеди в САЩ и до няколко търговски вериги. Предлагат още съдействие при подбирането на подходящо търговско изложение, както и в случай на възможност да се направи евентуално общ български щанд или индивидуално участие. Ако някой американски вносител след кореспонденция с българска фирма прояви дори и най-малък интерес, от СТИВ изцяло са на разположение и ако интересът е от щатите между Кънектикът и Северна Каролина – от СТИВ могат да направят и лично посещение, ако има потенциал за започване на продажби.

Най-големите вносители и търговци на едро на велосипеди в САЩ, в ниския ценови клас, са компаниите: Dorel (внасящи марките Schwinn, Mongoose, Roadmaster), Dynacraft (Magna), Huffy Corp. (Royce Union), Rand and Kent. Във високия ценови клас водещи са търговците: Redline, Raleigh America, Haro and Electra. Директните контакти и мейли на точните байери в тях никъде не се публикуват, но от СТИВ могат да ги осигурят при конкретен интерес от български фирми, с точни инструкции какво да им се предложи.  

От СТИВ предлагат съдействието си, вкл. и със съвети за логистика, ако се стигне до първа експедиция за САЩ , с информация за най-евтините контейнерни линии, предпочитани пристанища, вътрешни връзки и др.

От веригите сред по-големите продавачи на велосипеди среден клас (средна цена на полица 255 ЩД) са: The Sports Authority, Champs Sports, JumboSports, Sportmart and Big 5, но те представляват едва 7% от пазара като брой продадени велосипеди и 9% като оборот от продажби.

Подготвената информация от СТИВ е на разположение ТУК . Тя цели да предизвика интерес към американския пазар и да даде първоначални експортни насоки.

За контакти:
Иво Константинов
Служба по търговско-икономически въпроси
Посолство на Република България в САЩ – Вашингтон
Ivo Konstantinov
Commercial Counselor and Trade Attache
Embassy of the Republic of Bulgaria

“Dimitar Peshev” Plaza
1621 22nd Street, NW, Washington D.C. 20008
trade@bulgaria-embassy.org
Cell: (202) 696 0222
Tel.+1 202 332 6609
Tel. +1 202 387 5770
Fax: +1 202 234 7973

НОВИНИ ОТ БТПП
Бизнес семинар „Хонконг: твоят партньор за успех в Китай“
В класацията на конкурентоспособността на икономиките IMD 2016, първото място е отредено на Хонконг Още
Среща с белгийска бизнес делегация
Белгийски фирми от водния сектор проучват българския пазар Още
Покана за участие в обсъждане на проект на Закон за иновациите
Ще се дискутират и финансовите инструменти в подкрепа на българския бизнес и на развитието на публично-частното партньорство Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Среща-дискусия във Враца „Мисията възможна?“
За целите и мечтите, които всеки млад човек трябва да преследва и изпълнява Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Потреблението изглежда се задъхва като двигател на растежа
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Възможности за значително увеличение на износа на български велосипеди за САЩ
Обща картина на пазара, основни тенденции и фактори, предизвикателства за вносителите, основни дистрибутори Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар „Модерно производство с европейско финансиране“
Най-новите технологични решения за управление на производството Още