Брой 128 (1886), 08-07-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делегация от Китайската строителна банка посети БТППДелегация, водена от заместник-изпълнителния председател на Китайската строителна банка (CCB) Жанг Генгшенг, посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов. Целта на разговора бе да се обсъдят възможностите за развитие на двустранното сътрудничество. В срещата участваха още Жанг Йежонг, генерален директор на отдел „Финансово обслужване“, Лиу Гуанглианг, генерален директор на отдел „Стратегически клиенти“, Ма Баопенг, заместник-главен мениджър на изпълнителния офис, и Чен Жанчинг, отдел „Стратегически клиенти“.

Цветан Симеонов приветства делегацията и спомена, че откриването на клон на китайска банка в България е част от въпросите, дискутирани по време на посещението на държавния глава Румен Радев в Китай (1-5 юли 2019г.).

Жанг Генгшенг сподели, че подписаната преди дни Декларация за стратегическо партньорство между България и Китай ще даде основата на едно дългосрочно сътрудничество в различни области. Той представи накратко информация относно историята и показателите на банката, която заема 2-ро място в света по размер на активите ($3,376.52 млрд.). В Китайската строителна банка работят над 350 хиляди служители в повече от 15 хиляди подразделения. Заместник-изпълнителният председател на CCB прояви интерес към процедурата за откриване на банков клон в България, към потенциалните сектори за сътрудничество между български и китайски фирми,  към водещите производства в България както и необходимостта им от финансиране.

Жанг Генгшенг сподели, че Китайската строителна банка е една от първите банки в света, която е успяла да въведе онлайн банкирането през телефона. По думите му над 8000 служители в продължение на 6 години са работили върху разработване на приложението.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов благодари за визитата и сподели задоволството си от факта, че отношенията с Китай започват да придобиват все по-практически характер. Той информира, че Палатата е един от учредителите на Националната асоциация „Един пояс, един път“, член е на Международната палата Пътят на коприната и работи в тясно сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в България. Симеонов направи кратък обзор на макроикономическите показатели на България, както и предостави информация относно предимствата за правене на бизнес в страната. Той акцентира върху следните сектори: производство на автомобилни части, строителство, фармация, козметика, земеделие, и др.

Обсъдени бяха още въпросите относно процедурите по откриване на фирма в България, вноса на работна ръка от трети страни, разрешаването на търговски спорове и арбитражната дейност в България.

Председателят на Палатата, сподели че по време на визитата в Китай с Президента Румен Радев бяха обсъдени и въпросите за директна самолетна връзка България – Китай, изграждането на специална китайска индустриална зона в България, конкретни пристанищни проекти и др., които ще допринесат за развитие на двустранното сътрудничество между двете страни.

Цветан Симеонов определи срещата като начална стъпка за запознаване с икономиката и бизнес възможностите в България и препоръча на делегацията при следващата си визита в страната да се срещне с ръководствто на БНБ и представители на Министерство на финансите. Той изрази готовността на БТПП за подкрепа на Китайската строителна банка за навлизане на българския пазар и развитие на сътрудничеството между България и Китай.

В срещата взеха участие и представители на фирми членове на БТПП, които имаха възможност да зададат своите въпроси или да предоставят информация за конкретни проекти.

НОВИНИ ОТ БТПП
Делегация от Китайската строителна банка посети БТПП
Обсъждане на възможностите за развитие на двустранното сътрудничество Още
БТПП е сред организаторите на провелия се в Шанхай бизнес форум
Над 100 участници от страна на китайския бизнес Още
Възможност за сътрудничество с ТПП Османие, Турция
Сред водещите сектори са производство на желязо и стомана, текстил, хранително-вкусова промишленост, земеделие... Още
Среща на Евроклуба по случай поемането на председателство на Съвета на ЕС от Република Финландия
Новото председателство е ориентирано към взимане на сериозни мерки в отговор на климатичните промени Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Приоритети за новия мандат на българските евродепутати
Дискусия с новоизбраните български членове на Европейския парламент Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Месечeн обзор за развитието на българската икономика
Ускорен икономически растеж през първото тримесечие, подкрепен от силния нетен износ и публичното потребление Още
ИКОНОМИКА
Евростат: България е със сравнително ниски нива на потребителски цени в ЕС
По разходи за храна делим сходна позиция с Румъния Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
ИПИ: Новите цени на тока – добри и лоши новини
От представените аргументи в предложеното ценово решение на регулатора по-реалистично е да се очаква увеличение между 29% и 33%, пише в анализа на Калоян Стайков Още