Брой 162 (2168 ), 24-08-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНОВАЦИИ, НАУКА

Съветът по инвестиции към БТПП посети Смолян и Пловдив за провеждането на работни срещиСъветът по инвестиции към БТПП има добро дългогодишно сътрудничество със Смолянската ТПП.  Владимир Томов се срещна с Рабие Кьосева от Смолянската ТПП и Иво Царев, член на УС на Смолянската ТПП, председател на Взаимоспомагателна земеделска кредитна асоциация на частните стопани Перелик  и председател на РСК-Смолян. На срещата присъства и  председателят на одитния комитет на АО Първа инвестиционна банка в Москва - Илиян Сарандалиев.

Владимир Томов представи информация за дейността и членовете на Съвета по инвестиции към БТПП.  Рабие Кьосева и Иво Царев представиха конкретни проекти, свързани с транспорта, дигитализацията и социалните предприятия, осъществявани в региона. Подчерта се нуждата от привличане на евтин кредитен ресурс за местните кредитни кооперации. Пандемията е нанесла тежък удар върху местния бизнес. МСП, особено текстилните цехове в региона са изпаднали в много сериозна ситуация. Според представителите на местния бизнес, мерките, инициирани от правителството не са недостатъчни. Обсъдиха се възможности за участие в различни бизнес събития - форуми и панаири, с цел да се подпомогне бизнеса в намирането на потенциални партньори. Смолянската ТПП изяви готовност за организиране на съвместни онлайн семинари и срещи.

Илиян Сарандалиев  изяви интерес към някои от проектите в транспорта, които бяха представени и прояви готовност за съдействие от страна на банката на български фирми, които биха искали да търгуват стоки с руски партньори.

Бе осъществена среща и със зам. областния управител  на  Смолян, Владимир Гърбелов. Според него трябва да се работи за подобряване на взаимодействието между бизнеса и държавата. Важен проект, по който се работи усилено, финансиран от държавата и европейските фондове, е откриването на ГКПП Рудозем-Ксанти, който ще даде сериозен тласък в развитието на региона. На срещата беше подчертано доброто сътрудничество по европейски проекти между областната управа, См ТПП и БТПП. Беше обсъдена и възможността за детайлизиране на връзките между областната управата на гр. Смолян и Съвета по инвестиции към БТПП с цел съдействие за реализация на инвестиционни проекти.

 

В Пловдив Владимир Томов се срещна с председателя Добрина Проданова и изпълнителния директор Ангел Хронев на Търговско-промишлена камара Пловдив. Владимир Томов представи подробна информация за членовете и дейността на Съвета по инвестиции към БТПП, както и за инвестиционните проекти, които се разработват и може да се финансират от членовете на съвета.

Ангел Хронев информира за дейността на камарата, за развитието на региона и интереса на чуждестранни фирми към инвестиции и откриване на предприятия.

Добринка Проданова представи проучване на камарата за 400те най-добри фирми от региона. Заяви, че Пловдивската камара осигурява отлични възможности за съдействие на инвестиционни проекти в региона, както и за организиране на срещи и семинари с бизнеса.  Подчертана бе необходимостта от засилване на сътрудничеството на Пловдивската камара със Съвета по инвестиции към БТПП в различни направления, както и участието на членове на Пловдивската камара в мероприятията на съвета.

ИНОВАЦИИ, НАУКА
Съветът по инвестиции към БТПП посети Смолян и Пловдив за провеждането на работни срещи
По време на посещение в Смолян и Пловдив председателят на Съвета по инвестиции към БТПП Владимир Томов проведе работни срещи с ТПП от Южен централен регион Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
"Фич" потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
Според агенцията България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г. Още
НОВИНИ ОТ БТПП
Нови есета на ученици от НФСГ и НТБГ
Приключи ежегодната лятна стажантската програма на БТПП. В нея взеха участие тринадесет ученика от Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) и Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ). През тази година, в условията на COVID-19, стажът се пров Още
БТПП В МЕДИИТЕ
Вълнуващата лента "Патриарха на градежа" с предпремиера в Бургас
Актрисата с бургаски корени Гергана Стоянова е лицето във филма "Патриарха на градежа Още
ЛЮБОПИТНО
Бали отряза туристите до края на годината
Чуждите туристи няма да могат да посещават Бали до края на 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус. Това обяви управителят на индонезийския остров, с което отмени плана за отварянето на Бали от следващия месец, съобщава "Франс прес". Още