Брой 129 (1640), 10-07-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ

България трябва да създаде добра технологична екосистема


Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
България трябва да се съсредоточи в създаването и развитието на добра технологична екосистема. Ако преди страната беше конкурентноспособна, благодарение на ниската работна ръка, то сега технологичното развитие е от съществено значение. То е и основното предимство за дадена държава. Това коментира д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН.
 
„Най-важното за България е да успее да покаже висок потенциал като инфраструктура и добра технологична екосистема. Вече цената на труда не е определяща, а по-скоро именно такива умения. Неслучайно информационният и комуникационният сектор са най-бързо развиващите се в страната, а и навсякъде по света“.
 
Според Костадинов е притеснително, че към момента има голяма вълна млади хора, които намират професионално развитие именно в такива компании. Той коментира, че тази вълна може да "угасне" бързо и е необходима и държавна политика. 
 
Костадинов посочи, че секторът на услугите в България се развива доста добре. Годишният му ръст е около 25%. Най-развити в страната са туризмът и транспортните услуги. Останалите видове услуги не са така добре застъпени, добави той.
 
Като "много тревожен" гостът определи процеса на фрагментация на световния пазар както на стоки, така и на услуги. Това ще засегне до някаква степен и България, добави той.
 
„Неспособността на Световната търговска организация да уреди новата архитектура на световната търговия ще доведе до такава фрагментация. Все повече и повече се наблюдават двустранни споразумения за търговия. Това е световен феномен. Повечето споразумения са отделени от Световната търговска организация и имат собствени правила“.
 
Експертът коментира и търговската война, която се води в момента.
 
Търговската война започна преди доста години, веднага след финансово-икономическата криза. Това, което се наблюдава в момента, е пикът на тази война. След кризата имаше множество световни дисбаланси. Действията на САЩ в момента са изцяло логични. Те целят именно да избягат от тези дисбаланси.

 

Източник: Bloomberg TV Bulgaria, предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

НОВИНИ ОТ БТПП
Втората среща на Евроклуба за тази година се проведе в БТПП
Заместник-председателят на БТПП участва в срещата на делегатите на Европалати в Брюксел
Обсъди се подготовката на Европейския парламент на предприятията през октомври тази година Още
Главният секретар на БТПП взе участие в среща за обсъждане на възможностите за сътрудничество между ИАНМСП и бизнес организациите
“Свилоза“ АД подписа договор с китайски партньор по време на седмата Среща на страните от Централна и Източна Европа с Китай
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес сътрудничество
ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА
7 иĸoнoмичecĸи cдeлĸи, ĸoитo cĸлючиxa Бългapия и Kитaй пo вpeмe нa cpeщaтa в Coфия
ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ
Кръгла маса, организирана от Института за икономически изследвания към БАН
Разгледаха се предизвикателства пред външната търговия на страната Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Пазарът на труда у нас - ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа
ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ
България трябва да създаде добра технологична екосистема
Д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН Още