Брой 151 (661), 08-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТУРИЗЪМ

Увеличение на приходите на България от международен туризъм


България е посетена от 2 634 887 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите ) в периода от януари до юни 2014 година. Увеличението е с 5.7 процента спрямо същия период на 2013 година, се посочва в отчета на Министерството на икономиката и енергетиката в сектор туризъм (МИЕ).
Приходите на България от международен туризъм за периода януари - юни 2014 възлизат на близо от 1.3 млрд лв. са, което е с 5.3 на сто повече в сравнение със същия период на 2013 година. Данните на Световната организация по туризма показват, че туристическата индустрия в България генерира 13.6 на сто от БВП на страната ни.
МИЕ сочи, че туристическата ни индустрия се развива с най-бърз темп и изпреварва средноевропейския темп, който е около 4.4 на сто. Оттам отбелязват още , че е приета Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 година, която има за цел да допринесе за трайната конкурентоспособност на българския туризъм. Усилията са насочени към позициониране на България като устойчива туристическа дестинация за средната класа туристи. Цел е и привличане на по-висок клас туристи, интересуващи се от културно-исторически артефакти, посочват от МИЕ.
По оперативна програма "Конкурентоспособност" в периода 1 юни 2013 - 31 юли 2014 година са сключени 780 нови договори с бенефициенти на стойност 602 млн. лв., изплатени са близо 523 млн. лв., което представлява над 57 процента от общите плащания. За 2013 г. бяха спасени 100 млн. лв. - констатиран риск от загуба на средства, посочват от МИЕ.
Оперативна програма "Конкурентоспособност" е предпазена от спиране на средствата и (или) финансови корекции, като е прекратена последната процедура за Технологична модернизация и не са сключени договори, посочват от МИЕ и добавят, че благодарение на доброто управление и контрол на системите навреме са констатирани слабостите и са взети нужните мерки за тяхното предотвратяване. Новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е приета от Министерския съвет на 21 май 2014 година и е изпратена за окончателно одобрение от службите на ЕК. Избегнат е риск 2014 година да бъде нулева. Подготвени са новите процедури, които да се обявят през 2014 година, отбелязват от МИЕ.

НОВИНИ ОТ БТПП
Нова търговска служба към посолството на България в Техеран
Оптимистична перспектива за пряк достъп на българските търговци до ирански стоки и на български стоки - до иранския пазар Още
АТА карнетът пести пари за бизнеса при временен износ и внос на стоки
БТПП е издател и гарант на ATA карнети - международни унифицирани митнически документи Още
БТПП отличи с почетен диплом търговския съветник към Посолството на Република Австрия
През 2012 г. д-р Михаел Ангерер получи и Годишната награда на БТПП за най-активен чуждестранен търговски съветник Още
Новорегистрирани фирми в БТПП
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Съобщения за международни събития, получени в БТПП
ИАНМСП организира Търговска мисия, срещи и посещение на изложби – Саудитска Арабия – 8-14.11.2014 г.
Ще бъдат включени фирми от секторите производство на мебели и дървопреработване Още
ТУРИЗЪМ
Увеличение на приходите на България от международен туризъм
Туристическата индустрия в България генерира 13.6 на сто от БВП на страната по данни на Световната организация по туризма Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
На Пoртала за Обществени консултации на МС за обществено обсъждане е пубикуван Закон за изменение и допълнение на ГПК
Предложеният законопроект предвижда няколко основни групи изменения в ГПК Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
Нова инициатива БАИ към потенциалните инвеститори
Макроикономическа информация за България като подходящо място за реализация на инвестиционни проекти Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
ОПРР „Развитие на човешките ресурси“ - безплатен ваучер за обучение за още 14 хил.с интерес към "Аз мога повече"
Курсовете в Eвропейски образователен център се финансират от Европейския социален фонд Още