Брой 51 (561), 17-03-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО

Къде изчезна износът през януари?


Преди дни националната статистика оповести притеснителна статистика за външната търговия през януари, показваща рязък спад на износа с 10,9% на годишна база. Износът за трети страни се свива с цели 22,1% спрямо януари 2013 г., а този за другите страни членки на ЕС – с 2,7%.  

Тъй като към момента няма детайлни данни за износа за ЕС (по стоки и страни), ще се опитаме да разберем причините зад рязкото намаление на износа за трети страни. От подробната статистика на НСИ за външната търговия е видно, че зад това намаление стоят както ценови ефекти, така и намаления на количествата.

Основните износни пера на България за трети страни са минерални горива (около 29% за 2013 г.), машини и апарати (11%), мед и медни изделия (11%) и зърно и маслодайни семена (7%).

Ключовата причина зад свиване на износа за трети страни през януари са горивата, при които износът в стойностно изражение е намалял с 36% или със 177 млн. лева. Предвид това, че международните цени на нефта този януари бяха по-високи от миналогодишните, първото обяснение, което идва наум, е понижено външно търсене. Това се вижда ясно и от значителния спад на изнесеното количество минерални горива, което е с цели 34% по-малко  през януари спрямо година по-рано. Да, но по-скоро не, ако се разгледа географската разбивка на износните пазари. 

Прави впечатление, че през януари 2013 година сме изнесли 180 млн. лева стоки за Гибралтар, като този износ става 0 лева през януари 2014 година. Тази сума е горе-долу равна на спада на износа на нефтени продукти през януари 2014 година. Надали за някого е тайна, че износът на България за Гибралтар не е автентичен, а е фиктивен, като според различни спекулации се е използвал от Нефтохим за избягване плащането на ДДС. Възможно е мерките за затягане на контрола срещу ДДС измамите от началото на тази година (включително и с въвеждането на т.нар. фискален контрол от началото на януари) да е  предизвикал прекратяването на този „износ”.

Т.е., ако трябва да обобщим, спадът при износа на нефтени продукти може да се обясни изцяло със случая Гибралтар, т.е. с прекратяване на фиктивен износ.  

При медта, обаче, ситуацията е по-различна. През януари тази година международните цени на медта са далеч под нивата си от първия месец на 2013 г., така че това е и едно от обясненията зад спада на износа за трети страни в началото на 2014 година. По-притеснителното, обаче, е, че износът на мед и медни изделия спада не само в стойностно, но и в количествено изражение. Докато през януари 2013 година сме изнесли 15 291 тона мед и производни изделия, то през януари 2014 година този износ се е свил на 13 557 тона, т.е. с 11%. Тук обяснението би могло да бъде продължаващото забавяне на китайската икономика, която е и основен пазар за медта на България. В подкрепа на това обяснение идва и разбивката на износа по страни, която показва, че износа ни за Китай като цяло се е свил с 22%.

При зърното тази година също наблюдаваме по-ниски цени, но въпреки това износът в стойностно изражение е по-висок, т.е. по-голямото количество изнесено зърно е успяло да компенсира по-ниските цени. Положително е, че при машините и апаратите (и частите за тях) също имаме лек ръст на износа за трети страни, т.е. очевидно това износно перо не е пострадало от свито търсене.

Географски погледнато, основните трети пазари на България към 2013 година са Турция, Китай, Русия и Украйна. На два от тези пазари, Турция и Украйна, в началото на 2014 година се вихри мащабна политическа криза, която вероятно е повлияла на икономиката на тези страни и на техния внос. Предвид ескалирането на напрежението през февруари-март и задържането на български тирове на българо-турската граница през февруари, може да се очаква, че тези темпове на спад на износа към двата пазара ще се запазят (а дори и евентуално ще се засилят) през цялото първо тримесечие. В случая на Китай, стабилното забавяне на тази икономика от известно време насам се е отразило върху данните за януари по два канала – по-малко износ (на мед) от България за Китай в количествено изражение, но и по-ниски цени на износа заради понижените цени на ключови суровини в резултат от цялостното влияние на свиващото се търсене от Китай върху световните пазари.

Дори и за Русия се наблюдава свиване на износа, като този тренд също има вероятност да продължи (или да се задълбочи) през следващите месеци, ако се стигне до международни санкции срещу Русия и евентуални реципрочни мерки. Освен износа ни за Русия, при един такъв сценарий (който става все по-реален последните дни) ще пострада и вносът ни от Русия, като най-силният негативен ефект ще се прояви по линия на енергийната ни зависимост (нефт и газ) и силния трус за цялата икономика, ако тези доставки се прекратят, за по-малко или повече време.

Като цяло, зад свития износ на България за трети страни през януари тази година стои най-вече икономическото охлаждане в Китай и политическите кризи на основни пазари за български износ. Спадането на международните цени на медта, както и затегнатият фискален контрол също стоят зад свиването на износа в стойностно изражение. По-притеснителното е, обаче, че свиването на износа към основни трети пазари най-вероятно ще продължи и следващите месеци, като има и сериозен риск от териториално разрастване на негативните процеси. Този сценарий би се случил, ако се приемат санкции срещу Русия, които неизбежно ще засегнат търговските потоци между България и Русия.

На този фон ЕС остава износният пазар на България с по-добри перспективи за 2014 година, макар че спадът на износа през януари за останалите страни членки засега не подкрепя тези очаквания. Предвид ръста на индустриалното производство на ЕС-28 на годишна база през януари, зад този спад е възможно да стоят основно ценовите ефекти, за които стана въпрос по-горе, но към момента детайлни данни няма и не е възможно да се видят истинските причини. Все пак данните за януари идват като студен душ и навеждат на мисълта, че приповдигнатите очаквания за представянето на българския износ през 2014 година от преди няколко месеца могат да се окажат силно преувеличени.

НОВИНИ ОТ БТПП
Иновативни продукти за сигурност, безопасност и охрана на Секюрити Експо 2014
Участват 46 наши и чужди изложители, които демонстрират продукти на 140 компании от бранша Още
Делегация от китайската провинция Хъбей посети БТПП
Обсъдени бяха възможностите за промотиране на участието на китайски партньори и инвеститори в инфраструктурни проекти в България Още
Среща с ръководството на Българо-полската търговско-промишлена камара
Очакват се посещения на полски фирми у нас Още
Наближава крайният срок за регистрация за „Търговски панаир Европа” 2014
Производители на национални традиционни стоки ще могат да рекламират и популяризират своите продукти и услуги Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Представителите на охранителния сектор организират секторен дебат на тема: „Образователна среда за частната сигурност"
Инициативата е на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПАЗАР НА ТРУДА
НСИ: 12,9% достигна безработицата в страната през 2013 г.
При мъжете коефициентът на безработица е 13.9%; при жените 11.8% Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
Стартира работата по газовата връзка България - Турция
Предпроектно проучване ще уточни всички технически аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привличане на европейско финансиране Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Къде изчезна износът през януари?
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-китайски бизнес форум „Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“
50 от най-мощните китайски фирми срещат българския бизнес на 24 март 2014 г. в Новотел Пловдив Още