Брой 158 (668), 19-08-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ

Вицепремиерът Йордан Христосков възнамерява да увеличи административно минималния осигурителен доход в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати


Ще има административно увеличение на минималния осигурителен доход (МОД) в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години, съобщи днес на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че го притеснява тенденцията на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности, защото през последните две години в секторите без споразумение МОД не е бил повишаван. „Така има опасност тази система и нейният ефект да бъдат дискредитирани“, отбеляза вицепремиерът.

Работната група за определяне на МОД за 2015 г. ще заседава на 27 август т.г. Министър Христосков апелира до тогава да се подпишат колкото е възможно повече споразумения. До момента е постигнат консенсус за 35 икономически дейности, в които работят около 1 милион души. Средният процент на нарастване за тях е 4.1%. Заместник-министър Румяна Георгиева допълни, че под 1% увеличение е договорено в секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство, производство на хлебни продукти. Висок ръст на МОД има в производството на електрически съоръжения (12.6%), в производство на компютри и комуникационна техника (11.3%) и в селското стопанство (8.3%).

Министър Христосков съобщи последни данни за изплащането на еднократна финансова помощ от 325 лв. в пострадалите от наводнения райони. Към момента са приети общо 1383 молби. „Парите са изплатени на 1131 души, а останалите ще получат обезщетенията си през следващите дни“, увери вицепремиерът. Той припомни, че в засегнатия регион на субсидирани от държавата работни места са наети 745 души. Голяма част от тях са пряко ангажирани с отстраняването на последствията от наводненията. Отделно с такива дейности са заети 1198 човека, които получават месечни социални помощи и са длъжни да полагат общественополезен труд по 4 часа в 14 дни от месеца.

Министър Йордан Христосков представи и екипа си от трима заместник-министри. Заместник-министър Петя Евтимова ще отговаря за Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и международните проекти на Министерството на труда и социалната политика, Румяна Георгиева ще координира и осъществява политиките по заетост, пазара на труда и трудовото и обществено осигуряване, а Спаска Петрова ще бъде с ресор социално подпомагане и интеграция на хората с увреждания. Началник на кабинета на министъра е Ася Чолашка.

„Първата задача в ресора, за който отговарям, е избягване на риска от загуба на средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2007-2013“, съобщи заместник-министър Евтимова. Тя поясни, че на 19 септември ще се проведе извънредно заседание на Комитета за наблюдение на ОП РЧР. „Там ще се вземат решения за пренасочване на средства от проекти, при които има риск за загуба

на средства, към проекти, чийто бюджет може да се увеличи“, уточни заместник- министърът.

До края на септември ще се отразят бележките на ЕК към ОП РЧР 2014-2020 и актуализираният проект на програма ще бъде изпратен обратно на комисията, каза още Евтимова.

„Изготвя се и окончателният проект на новата оперативна програма, която ще се управлява от МТСП - Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица“, съобщи заместник-министър Евтимова.

Заместник-министър Евтимова каза, че предстои стартирането на проект „Младежка заетост“ по ОП РЧР 2014 – 2020. Тази мярка ще изпревари окончателното одобрение на ОП РЧР за следващия програмен период, но чрез нея ще се осигури стаж за 6 месеца на младежите до 29 г. По този проект до 2016 г. се очаква да бъдат наети около 8 хиляди младежи.

„В момента извършваме преглед на Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за 2014 г. и на базата на изготвения анализ ще предложим преразпределение на недоговорени средства от програмите и мерки с по-нисък интерес към тези с по-висок“, съобщи заместник-министър Румяна Георгиева. Тя поясни, че в НПДЗ за 2015 г. ще се включат нови политики и ще се развият мерките за заетост с акцент върху младежи, дългосрочно безработни и хора с увреждания. До края на месеца предстои екипът на министерството да подготви проектна рамка с новите приоритети, които през септември ще бъдат обсъдени със социалните партньори.

Заместник-министър Георгиева съобщи, че през септември ще стартира и набирането на кандидати по програмата „Старт в кариерата“. „Към нея има изключителен интерес. Ще направим всичко необходимо да бъдат одобрени всички постъпили заявки, които към момента са около 1400“, поясни Георгиева.

Заместник-министър Спаска Петрова съобщи, че до края на август продължава приемът на молбите за целеви енергийни помощи. Към 15 август са приети над 147 хиляди молби. Предвижда се над 45 хиляди първокласници да получат еднократна финансова помощ в размер на 250 лв. за първия учебен ден.

„Ще продължим плавното и постепенно извеждане на децата от социалните институции“, увери заместник-министър Петрова. Тя допълни, че в момента се изготвя мониторингов доклад за изпълнението Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България” за последната година. Документът ще бъде готов до края на септември.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Вниманието на институциите да се насочи към насърчаване на търговско-икономическите отношения с трети страни
Икономиката ни ще расте, ако увеличим износа Още
БТПП отличи с почетен диплом посланика на Индия в България
За съдействие при развитие на двустранните търговско-икономически отношения и за активното му сътрудничество с Палатата Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Камарата на строителите в България организира делова мисия до Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Малайзия
Предвиждат се срещи с представители на местните браншови организации на строителите Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Вицепремиерът Йордан Христосков възнамерява да увеличи административно минималния осигурителен доход в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати
Работната група за определяне на МОД за 2015 г. ще заседава на 27 август т.г. Още
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Министерството на икономиката и енергетиката с позиция относно последните събития, свързани с проекта "Южен поток"
Ръководството на Българския енергиен холдинг е увеличило капитала на "Южен поток България", въпреки разпореждане на енергийния министър Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Селскостопански продукти, суровини и храни, забранени за внос в Руската федерация
С произход САЩ, държавите членки на ЕС, Канада, Австралия и Кралство Норвегия Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Зависимостта на ЕС в енергийната област – какви са фактите
ЕС внася 53% от консумираната енергия, включително близо 90% от суровия петрол, 66% от природния газ и 42% от твърдите горива Още