Брой 242 (2000), 17-12-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И ЗАЕТОСТ

Покана за обществени консултации, свързани с подкрепата на ЕСФ в сферата на заетостта


Агенцията по заетостта се включи в инициативата на Европейската комисия да популяризира поредицата от обществени консултации във връзка с дейностите, които Европейският съюз е осъществил по линия на своя Европейски социален фонд от 2014 г. насам. Консултациите се провеждат онлайн, а целта е да бъде събрана информация за мнението на гражданите, организациите и всички заинтересовани страни, която ще бъде използвана за оценка на постигнатото в периода 2014-2018 г. Също така, това ще даде възможност на Комисията да извлече поуки за начина, по който тази подкрепа би могла да се засили в бъдеще, като се направи по-ефективна и целенасочена. Попълването на всеки въпросник е свързано с първоначална регистрация.

Отправена е покана за онлайн обществени консултации на 3 теми:

-      Обществени консултации, свързани с подкрепата на ЕСФ в сферата на заетостта. Обществените консултации ще се проведат с помощта на въпросник, който е достъпен на 23 официални езика на Европейския съюз на следния линк: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-3876443/public-consultation_bg

Консултацията ще бъде активна на този линк до 1 януари 2020 г.

Европейската комисия очаква мнението на участниците в проектите, бенефициентите както и от потенциални кандидати. Резултатите от проучването ще бъдат обобщени в документ, който ще бъде достъпен онлайн и ще покаже отговорите на участниците в проучването по държави.

-      Обществени консултации, свързани с подкрепата на ЕСФ за социално приобщаване. Европейската Комисия очаква не само мнението на настоящите, но и на потенциалните участници в дейностите за насърчаване на социално приобщаване, борбата с бедността и всяка форма на дискриминация. Съдържанието на въпросника е достъпно на български език. То автоматично се адаптира към типа на отговарящия – Управляващ орган, участник или гражданин. Въпросникът ще бъде активен в интернет до 19 декември 2019 г. Той може да бъде попълнен на следния линк: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-6547571/public-consultation_bg

Резултатите от проучването ще бъдат обобщени в документ, който ще бъде публикуван в интернет и ще покаже отговорите по държави. Цел на изследването е и да се установи дали е упражнен адекватен подход към хората, които имат най-голяма нужда от помощ, включително и в географски аспект, както и какъв вид подкрепа е била най-ефективна.

-      Обществени консултации, свързани с подкрепата на ЕСФ за образование и обучение. Комисията би искала да разбере какво е мнението на гражданите и на заинтересованите страни за дейностите в подкрепа на образованието и обучението, които ЕС е осъществил по линия на своя Европейски социален фонд от 2014 г. насам. Благодарение на оценката ще се определи колко успешни са били инициативите на ЕС за намаляване и предотвратяване на преждевременното напускане на училище, за насърчаване на равния достъп на всички до образование и учене през целия живот, за подкрепа на професионалното обучение и за подобряване на качеството и ефикасността на университетското образование и на достъпа до него. Чрез нея ще се установи също така кой вид подкрепа е бил най-ефективен.

Въпросникът ще бъде активен в интернет до 24 февруари 2020 г. (полунощ брюкселско време) на 23 официални езика на Европейския съюз. Той може да бъде попълнен на следния линк: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-6620755/public-consultation_en#responding-to-the-questionnaire.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП връчи приза „Публикация на тема туризъм в България за 2019 г.“
На Четвъртите годишни награди на Министерството на туризма Още
Среща с представители на ИКАП България
Обединяване на усилията за създаване на по-прозрачна среда за бизнеса Още
Обсъждане на инициативи за насърчаване на търговско-икономически отношения България - Ливан
Очаква през 2020 г. да навлязат нови ливански хранително-вкусовата продукти на българския пазар Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Генералният консул на Република Турция в Бургас посети Бургаската търговско-промишлена палата
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Остават 4 седмици до крайния срок за регистрация за конкурса „Наградите на БАИТ” за 2019 г.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през м. февруари 2020 г. Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Онлайн платформа ще събира на едно място информация за търсещите реализация в България
За конкретни работни места, тенденции в заплатите в съответното икономическо направление... Още
Покана за обществени консултации, свързани с подкрепата на ЕСФ в сферата на заетостта
3 теми: в сферата на заетостта; за социално приобщаване; за образование и обучение Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Инфлацията за ноември е 0.5%
Годишната инфлация за ноември 2019 г. спрямо ноември 2018 г. е 3.0% Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Българските потребители пестят повече благодарение на новите правила на ЕС за презграничните плащания
Презграничните плащания ще бъдат на същата цена като вътрешните плащания Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Заключителна конференция по проект „Мисли първо за малките!“
Нови подходи и механизми за проактивно ангажиране на бизнеса в процеса на вземане на решения Още