Брой 35 (2290), 19-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

Подписано е Споразумение за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ за нов десетгодишен период


Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов десетгодишен период. Това стана на официална церемония в Министерството на образованието и науката.

Министър Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ България и САЩ си партнират успешно вече три десетилетия.

Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата "Сертификат за двуезичност" също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

„Българските учени имат нужда да работят заедно със своите американски колеги, за да продължат да постигат добри резултати и да се интегрират още по добре в световната наука“, каза още министър Вълчев и изрази своята увереност, че Споразумението е още една крачка към задълбочаването и разширяването на партньорството между двете страни.

Министър Вълчев благодари и на Кристина Иванова - българският участник в инициативата „Посланик за един ден“, и й пожела да бъде един от многото млади хора, които ще сбъднат мечтите си благодарение на подписването на днешното споразумение.

В своето приветствие посланик Мустафа отбеляза, че Споразумението за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ отразява силната им връзка. Тя допълни, че успехите на съвместните научни проекти и академични инициативи са най-добрите доказателства за доброто партньорство. „Нашето сътрудничество ще донесе огромни ползи за бъдещите поколения учени и изследователи в България и САЩ“, каза още Н.Пр. Херо Мустафа .

България и САЩ имат дългогодишна история на успешно научно-технологично сътрудничество. Водещи български учени работят в екипи от най-добрите научни организации в САЩ и заедно постигат сериозни резултати в сферите на космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Преглед на българо-ливанските икономически отношения
Обсъждане на инициативи по линия на Ливано-българския бизнес съвет и Асоциацията на българо-арабските икономически камари Още
Онлайн портал улеснява достъпа до нови пазари
Оценка на експортен потенциал, мита, такси и изисквания при внос/износ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
България-Аржентина: възможности за сътрудничество в сектор храни и напитки
Онлайн среща – 22 и 23 февруари 2021 г., 15:00 ч. Още
Чайна „Европа“ във Враца – пространство за среща на проектните екипи по програма „Еразъм+“
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
Подписано е Споразумение за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ за нов десетгодишен период
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Министър Желязков призова ЕК за защита на транспортния трафик и нормалното функциониране на „зелените коридори“ в Европа
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия определи посоката на отворена, устойчива и решителна търговска политика
По-строг и по-решителен подход към изпълнението и прилагането на търговските споразумения, борба с нелоялната търговия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Виртуално международно изложение в Индия в сферата на стартъпите „CII Global Starup Summit 2021“, 15-17 март 2021 г.
СЪОБЩЕНИЯ
Фалшиви имейли се разпространяват от името на Министерството на туризма