Назад

Възможност за кандидатстване за Европейска награда Натура 2000


Изданието за 2024 г. на Европейската награда Натура 2000 е отворено за кандидатстване до 29 септември 2023 г. Европейската награда Натура 2000 е инициатива, стартирана от Европейската комисия през 2014 г. и предоставя уникална възможност за представяне на истории за успех в опазването на природата. Победителите в петте категории на наградата се избират от високопоставено жури, ръководено от генералния директор по околната среда, а обществеността избира в онлайн гласуване носителя на наградата на гражданите. Шестимата победители се обявяват на церемония в Брюксел от комисаря по околната среда, океаните и рибарството. Могат да кандидатстват всички  - частни и публични организации, участващи в управлението на места в рамките на Натура 2000  в Европейския съюз.

Наградата

Европейската награда Натура 2000 има за цел да отличи постиженията в опазването на природата и да награди усилията в управлението и популяризирането на мрежата Натура 2000, както и да повиши осведомеността и ползите от нея за европейските граждани.

Наградите се присъждат в пет категории:

  • категория, награждаваща постиженията на най-добрите практики на сушата („Опазване на сушата“);
  • категория за морските и крайбрежни зони („Опазване на морето“);
  • категория специално насочена към високи постижения в комуникацията за мрежата Натура 2000 („Комуникация“);
  • категория  за партньорства („Работим заедно за природата“);
  • категория за трансгранични инициативи от всякакъв вид („Трансгранично сътрудничество“).

„Наградата на гражданите на ЕС“ отива при финалиста, получил най-голям брой гласове от обществеността, чрез онлайн гласуване.

Повече информация за предишни кандидати и победители може да намерите на уебсайта на наградата.

Победителите ще бъдат обявени на публична церемония в Брюксел около 21 май 2024 г. в Деня на Натура 2000.

Ако искате да бъдете информирани за всяка стъпка от процеса на награждаване, можете да се абонирате за новините за Натура 2000.

Заявленията, активни до 29 септември 2023 г., се попълват в  специален формуляр за кандидатстване на уебсайта на наградата и могат да се подават на всички езици на ЕС.

На уебсайта на наградата се предоставя подробна информация на кандидатите, включително насоки за всяка от категориите и критериите за подбор.   

Предимствата от кандидатстването за наградата включват по-специално популяризиране в цяла Европа на усилията и постиженията на кандидатите.  Финалистите автоматично се включват в публичното гласуване за Наградата на гражданите, която ще бъде широко популяризирана в цяла Европа. На финалистите ще бъде предложено и обучение на професионално ниво как да използват социалните медии за собствените си комуникационни нужди. Това е допълнение към поканата за присъствие на церемонията по награждаването в Брюксел. Шестимата победители получават и малка финансова награда, която да вложат в текущите си дейности за опазване на природата, както и подкрепа при организирането на събитие за популяризиране на постиженията им.