Назад

Ямболската търговско-промишлена палата организира проучвателна визита в Полша, в областта на екологията и устойчивото развитие

В рамките на изпълнение на проект „Местни стратегии за адаптиране към изменението на климата“, No TR2020/DG/01/A2-01/142, финансиран от втората фаза на туининг програмата на Европейския съюз „Побратимяване на градове от Турция и Европейския съюз ІІ – туининг за зелено, бъдеще“, ЯТПП участва в проучвателна визита в Полша, в периода 10-13.04.2024.

Основната цел на проекта е организирането на редица обучения и обмяна на опит в областта на предприемането на нови подходи и стратегии за борба с климатичните промени, които вече се отразяват и върху всекидневието на обикновените граждани, но особено много в областта на сектора земеделие. Климатичните промени не се спират на границите между съседните държави и затова е необходимо сътрудничество и съгласувано действие между тях. Съседните държави споделят общи екосистеми, водни ресурси, въздушни потоци и други елементи на околната среда, които могат да бъдат засегнати от изменението на климата.

Именно това е и в основата на проекта, който се изпълнява от партньори от Турция (Специализираната администрация на провинция Одрин) и България (Ямболска търговско-промишлена палата и Община Тунджа).

В периода, 10-13.04.2024, представители и заинтересовани страни от трите партньора участваха в проучвателна визита в градовете Киелце и Краков,Полша, проектна дейност за обмяна на опит и добри практики.

Делегацията от двете държави, посети двудневното изложение Ecotech в град Киелце, Полша. Изложението е едно от най-значимите такива в Европа, което се провежда за 24-та поредна година. Основен акцент на изложението бе представянето на съвременни решение за опазване на околната среда и управление на отпадъците в общините.

Делегацията участва и в среща с управленския екип на Община Киелце. В заседателната зала на Общината, делегацията от проекта, бе запозната с действията и работата на Община Киелце относно наблюдението на чистотата на въздуха, прилагането на съвременни решение относно управлението на отпадъците в Общината, както и с работата на създадения Технологичен парк в рамките на град Киелце, с подкрепа на Общината. Кметът на Община Киелце- г-н Богдан Вента ( бивш член на Европейския Парламент и кмет на град Киелце в два последователни мандата), подчерта важността на това съседните държави да работят заедно за да прилагат съвременни решение за опазване на околната среда.

Екипът на ЯТПП участва и в среща, чиито домакин бе Търговско-промишлена палата на град Краков. В рамките на тази среща се набелязаха възможни теми за сътрудничество между двете бизнес организации, като основна такава бе предоставянето на подкрепа на фирмите за включване на все повече устойчиви практики, които да допринасят за опазването на околната среда, както и наемане на работна ръка на граждани от трети страни и участие в съвместни проекти, подкрепящи развитието на женското предприемачество.