Брой 127 (384), 03-07-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката


Президентът на Републиката Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет на 28 юни 2013 година от 42-то Народно събрание.
Според държавния глава приетите изменения са стъпка в правилната посока и либерализирането на енергийния пазар трябва да продължи с ускорени темпове.
Българската енергетика трябва да се развива при ясни правила и пазарни принципи, а не под натиск за административно намаляване на цените.
Енергийната стратегия на страната не отговаря на ситуацията в сектора и на бъдещите потребности от електрическа енергия. Нложително диалогът с Европейската комисия и Световната банка да продължи, както за решаване на тежките проблеми в енергетиката, така и за актуализиране на Енергийната стратегия на страната.
Проблемите в сектора трябва да се поставят открито и честно пред обществото, решенията трябва да се вземат в диалог с гражданите по публичен и прозрачен начин. Общественият съвет да към Министерството на икономиката и енергетиката да продължи своята работа.
В центъра на обществения дебат и препоръките на нашите партньори бе поставен проблемът за създаване на ефективен и независим регулатор, който да се избира по публичен и прозрачен начин.
Законът дава възможност за ограничаване на производството на електроенергия при претоварване на системата, което трябва да стане при ясно разписани правила, което ще донесе сигурност и предвидимост за инвеститорите.
Такива правила са необходими и при изкупуването на електроенергия на преференциални цени от заводските централи.
С приетите промени в Закона за енергетиката усилията за преодоляване на проблемите в сектора не трябва да приключат. Президентът Плевнелиев настоява намирането на дългосрочни устойчиви решения в сектор енергетика да бъде приоритет в работата на съответните институции.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП предложи на парламентарната социална комисия вижданията си за насърчаване на заетостта
Предложения по законопроекта за допълнения на Закона за насърчаване на заетостта Още
Официално бе открита Българо-румънската търговска камара
След откриването на Дунав мост 2 създаването на смесената камара е още един „мост” за сътрудничеството между двете страни Още
Нови възможности за финансиране на българските предприятия и общини, търгуващи с Унгария
Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България и г-н Тибор Немет, търговски представител към Посослството на Унгария, посетиха БТПП и се срещнаха с председателя на Палатата г-н Цветан Симеонов Още
Съвет по иновации и енергийна ефективност при БТПП - 2013/2014 г.
Кръгла маса на тема „Оценката на интелектуалния труд в Република България” Още
Ръководителят на СТИВ Сараево посети БТПП
Необходимост от сключване на Спогодба за търговско-икономическо сътрудничество между България и Босна и Херцеговина Още
НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката
Намирането на дългосрочни устойчиви решения в сектор енергетика да бъде приоритет в работата на съответните институции Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Новите мерки в закона за насърчаване на заетостта предвиждат държавата да субсидира работодатели, разкриващи работни места на непълно работно време
За изпълнението на мерките срещу младежката безработица са предвидени 2 милиона лева Още