Брой 149 (909), 05-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФРАСТРУКТУРА

Довършването на АМ „Хемус“ е приоритет на правителството

Довършването на АМ „Хемус“ е приоритет на правителството, отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя подчерта, че са построени 170 км от аутобана между София и Варна, като за дострояване остават 250 км с индикативна стойност около 1.9 млрд.лв. с ДДС.

Министър Павлова коментира, че Пътен възел „Белокопитово“ отговаря на всички проектантски норми, функционира изключително добре, а най-важното е, че създава условия за безконфликтно и безаварийно преминаване.

„Активно се работи и по АМ „Струма“, информира министър Лиляна Павлова. След пускането на отсечката Сандански-Кулата, до края на месец октомври ще е готов и Лот 2 между Дупница и Благоевград. За строителство остава Лот 3, който преминава през Кресненското дефиле.

„До 2023г. магистралата трябва да е готова, защото това е крайният срок за европейско финансиране. Ако нямаме проблеми с отчужденията и проектирането е напълно възможно в следващите 5 години  да имаме изцяло завършена магистрала София-Кулата“. 

Министър Лиляна Павлова още веднъж увери, че няма да има Тол-такси за леки автомобили.  „Това, което предвиждаме е Тол-такси да заплащат превозните средства над 3,5 тона за изминато разстояние, а леките коли ще продължат да заплащат, но  електронна винетка“, заяви министър Павлова.

По думите й в момента се правят анализи за цената на винетните такси от страна на Световната банка, чиято стратегия показва, че значително трябва да се увеличат инвестициите в пътища, което респективно върви в бъдеще с повишение на пътните такси. „5 години цената не е пипана. С приходите, които генерираме едва покриваме разходите за текущ ремонт и зимно поддържане. Увеличаване на приходите значи по-голяма възможност за рефинансиране на средствата в изграждането и ремонта на пътища“, коментира тя. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместни дейности с Кенийската национална търговско-промишлена палата за стимулиране на търговско-икономическите отношения
Улесняването на търговията и установяване на по-тесни бизнес връзки ще бъдат основните цели на споразумение между двете палати Още
Покана за участие в бизнес мисия в Коджаели, Турция
Събитието ще се състои в рамките на изложението за промишленост и технологии SANTEK 2015 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар в областта на туризма в Москва - 5th Pure Luxury Travel Workshop 2015
Възможност за установяване на контакти с потенциални партньори Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ИНФРАСТРУКТУРА
Довършването на АМ „Хемус“ е приоритет на правителството
Активно се работи и по АМ „Струма Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
България е заинтересована от подписването на търговското споразумение между ЕС и Япония
Вицепремиер Меглена Кунева заяви, че очакванията на страната ни са споразумението да допринесе за увеличаването на японските инвестиции в България, както и за разширяването на българския износ за Япония Още
ЕС и Виетнам постигнаха споразумение за свободна търговия
Споразумението ще премахне почти всички тарифи върху стоките, които се търгуват между двете икономики, както и митата Още