Брой 149 (909), 05-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕС и Виетнам постигнаха споразумение за свободна търговия

По информация на Европейската комисия след две години и половина преговори Европейският съюз и Виетнам постигнаха споразумение за свободна търговия.

Споразумението ще премахне почти всички тарифи върху стоките, които се търгуват между двете икономики.

"Имаме сделка, която е добре балансирана и ще стимулира търговията с една от най-динамичните азиатски икономики. Тя представлява нов, по-добър и модерен модел за споразуменията за свободна търговия между ЕС и развиващите се страни", отбеляза европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя посочи още: „Виетнам е развиваща се икономика и веднъж създадено и работещо споразумението ще осигури значителни нови възможности за фирми от двете страни (ЕС - Виетна ) чрез увеличаване на достъпа до пазара на стоки и услуги“.

Освен премахването на тарифите, митата също ще отпаднат. Споразумението създава и възможности за пазарен достъп в услугите и инвестициите.

Виетнам е съгласен да либерализира търговията в секторите на финансовите услуги, телекомуникациите, транспорта, пощенските и куриерските услуги.

При инвестиции, Виетнам ще отвори своя пазар за ЕС, например чрез премахване или облекчаване на ограниченията върху производството на хранителни продукти и напитки, както и в сектора на нехранителните стоки.

НОВИНИ ОТ БТПП
Съвместни дейности с Кенийската национална търговско-промишлена палата за стимулиране на търговско-икономическите отношения
Улесняването на търговията и установяване на по-тесни бизнес връзки ще бъдат основните цели на споразумение между двете палати Още
Покана за участие в бизнес мисия в Коджаели, Турция
Събитието ще се състои в рамките на изложението за промишленост и технологии SANTEK 2015 Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар в областта на туризма в Москва - 5th Pure Luxury Travel Workshop 2015
Възможност за установяване на контакти с потенциални партньори Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ИНФРАСТРУКТУРА
Довършването на АМ „Хемус“ е приоритет на правителството
Активно се работи и по АМ „Струма Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
България е заинтересована от подписването на търговското споразумение между ЕС и Япония
Вицепремиер Меглена Кунева заяви, че очакванията на страната ни са споразумението да допринесе за увеличаването на японските инвестиции в България, както и за разширяването на българския износ за Япония Още
ЕС и Виетнам постигнаха споразумение за свободна търговия
Споразумението ще премахне почти всички тарифи върху стоките, които се търгуват между двете икономики, както и митата Още