Брой 32 (289), 14-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ

Нови облекчения за стимулиране на чуждите инвеститори


Народното събрание реши, приемайки текстове от Закона за инвестициите на второ четене , чуждестранните инвеститори у нас ще получават статут на постоянно пребиваващи при по-занижени от досегашните критерии.
Чужденците да получават право на постоянно пребиваване, ако са инвестирали не по-малко от 500 хил. лв. в капитала на българско търговско дружество и разкрият не по-малко от 10 работни места за българи.
За икономически необлагодетелствани райони с висока безработица прагът на изискваната инвестиция пада до 250 хил. лв. и разкриване на поне 5 работни места.
При инвестицията в имот право на постоянно пребиваване ще получават чуждестранни граждани, които са вложили не по-малко от 600 хил. лв.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че високият праг е пречка за инвеститорите. „Ние сме взели най-високият праг в ЕС със сравнително голямо задължение за наетите хора и не даваме гражданство, а даваме право, без да си вади виза, инвеститорът да идва в България, за да си види инвестицията, улесняваме по този начин инвеститора", коментира Добрев.
Промените, предвиждат още сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите предприятия, разкрили нови работни места, да получават обратно направените за тяхна сметка осигуровки за новоназначените служители за период от 24 месеца. Условието за ползване на преференцията е инвестицията и трудовата заетост да се поддържат от работодателите най-малко 3 години за малки и средни предприятия и най-малко 5 години - за големи фирми. Новата мярка ще се прилага приоритетно за проекти във високотехнологични дейности на икономиката или в общините с безработица над средната за страната, уточняват от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). За прилагането на мярката се изисква годишното трудово възнаграждение на заетите да е по-високо от средното за страната в съответната икономическа област и инвеститорът реално да е направил осигурителните вноски. От насърчението могат да се възползват и работодатели в съществуващи предприятия, но само при доказано нетно увеличение на броя на работниците и служителите им.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП продължава да усъвършенства Единния доброволен търговски регистър
Технологично обновление на информационната система на Търговския регистър на Палатата - улеснения и сигурност при ползване от външни клиенти Още
БТПП участва в дебата за бюджет на ЕС за 2014-2020
Средствата от Европейския съюз ще допринесат за средно повишаване на макроикономическите показатели Още
Новорегистрирани фирми в БТПП
СЪОБЩЕНИЯ
Покани за събития, получени в БТПП
Покана за участие на български компании в B2B срещи за изграждане на бизнес партньорства Още
Business Guide Espana 2012 е на разположение за ползване в БТПП
От СТИВ- Мадрид в БТПП е предоставен Бизнес Гайд на Кралство Испания за 2012 г. на английски език Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум „АСЕАН – Европейски съюз” - Ханой, Виетнам - 9 март 2013 г
Бизнес форумът се организира от ЕС, АСЕАН, Правителството на Виетнам, Бизнес съвета на АСЕАН-ЕС, Европейската търговска камара във Виетнам и Виетнамската търговско-промишлена палата Още
НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ
Нови облекчения за стимулиране на чуждите инвеститори
Намалява се осигурителната тежест за инвеститори, разкрили нови работни места, предвиждат промени в Закона за инвестициите, приети на второ четене Още