Брой 32 (289), 14-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП участва в дебата за бюджет на ЕС за 2014-2020


На дебат за "Бюджет на ЕС 2014 – 2020 – Равносметката за България" министърът на външните работи Николай Младенов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев посочиха трудностите, пред които е била поставена България в преговорите по Многогодишната финансова рамка на ЕС и очертаха предизвикателствата. 
Външният министър подчерта, че и по трите първоначално поставени цели е постигнато най-доброто възможно решение. Няма промени в кохезионната политика за България, запазена е и границата на държавно съфинансиране от 15%. В областта на общата селскостопанска политика България се е преборила с исканията си за ускорено достигане до нивата на директни плащания. С извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", страната ни ще получи 75 млн. евро повече от първоначално предложеното от Еврокомисията, като след 2020 г. ще може да се преговаря за още средства. Министър Младенов отбеляза, че България е един от най-големите нетни бенефициенти в новия европейски бюджет, но само от страната ни зависи как ще бъдат усвоени предоставените средства.
Министър Дончев отбеляза, че според иконометричния модел SIBILA, средствата от Европейския съюз ще допринесат за средно повишаване на макроикономическите показатели с 18% повече отколкото, ако няма европейско финансиране – с 47% по-висок износ, със 71.6% по-висока работна заплата и с 19% по-нисък държавен дълг.
 От страна на БТПП отношение изрази Беата Папазаова - съветник по европейска интеграция и проекти. Тя отправи два въпроса към министър Томислав Дончев относно новия финансов приоритет от 6 млрд. Евро, таргетиран към младежката безработица, и мястото на Дунавската стратегия в следващата Многогодишна финансова рамка.
Спред министър Дончев е безспорна нуждата от ресурс за извънредни мерки в областта на младежката безработица. Той е убеден, че този нов финансов приоритет ще осигури допълнителен ресурс за България за борба с младежката безработица, което по изчисления се базира на около 75 млн. лв.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП продължава да усъвършенства Единния доброволен търговски регистър
Технологично обновление на информационната система на Търговския регистър на Палатата - улеснения и сигурност при ползване от външни клиенти Още
БТПП участва в дебата за бюджет на ЕС за 2014-2020
Средствата от Европейския съюз ще допринесат за средно повишаване на макроикономическите показатели Още
Новорегистрирани фирми в БТПП
СЪОБЩЕНИЯ
Покани за събития, получени в БТПП
Покана за участие на български компании в B2B срещи за изграждане на бизнес партньорства Още
Business Guide Espana 2012 е на разположение за ползване в БТПП
От СТИВ- Мадрид в БТПП е предоставен Бизнес Гайд на Кралство Испания за 2012 г. на английски език Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум „АСЕАН – Европейски съюз” - Ханой, Виетнам - 9 март 2013 г
Бизнес форумът се организира от ЕС, АСЕАН, Правителството на Виетнам, Бизнес съвета на АСЕАН-ЕС, Европейската търговска камара във Виетнам и Виетнамската търговско-промишлена палата Още
НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ
Нови облекчения за стимулиране на чуждите инвеститори
Намалява се осигурителната тежест за инвеститори, разкрили нови работни места, предвиждат промени в Закона за инвестициите, приети на второ четене Още