Назад

Американската търговска камара представи доклада "Декарбонизация на електроенергийната система на България 2022-2050"


Американската търговска камара в България (AmCham) представи новия си доклад "Декарбонизация на електроенергийната система на България 2022-2050". Този широкообхватен анализ включва три сценария и пакет от препоръки за политики, които способстват енергийния преход чрез подходяща инвестиционна рамка. Анализът бе представен в хотел Интерконтинентал - София  от съпредседателя на комитет "Енергетика и минерални ресурси" на камарата Красимир Ненов. На събитието присъстваха главният изпълнителен директор Петър Иванов и главният изпълнителен директор и член на енергийния комитет на камарата Иван Цанков.

Изследването е резултат от шестмесечна работа на екип на водещата консултантска компания за подобни анализи - Compass Lexecon.

Докладът разработва три сценария за декарбонизация:

1. Сценарий за ангажименти към 2020 г. (СА 2020 г.) се основава на ангажиментите по Националния план Климат енергетика от 2020 г. Това е изходният сценарий, който служи за сравнение с другите два сценария.

2. Сценарият с повишена амбиция на ЕС (СПА ЕС) проучва набора от възможности, които са налични за пълна декарбонизация до 2050 г. в съответствие с целите, заложени в европейския пакет Готови за 55.

3. Сценарий Алтернативен път за прехода (АПП) тества вариантите, които биха свели до минимум разходите за постигане на междинното намаление на емисиите на CO2 в България с 55% до 2030 г. и пълна декарбонизация до 2050 г. (без да се надхвърля целта за намаляване на емисиите, за разлика от сценария СПА на ЕС, но с по-амбициозна цел в сравнение със сценария Ангажимент за 2020 г.).

Пълното резюме на доклада може да свалите от този линк.