Назад

Новоназначеният посланик на Виетнам в България на среща в БТПП



Новоназначеният посланик на Социалистическа република Виетнам в България Н.Пр. До Хоанг Лонг посети Българската търговско-промишлена палата.

На срещата с председателя Цветан Симеонов той изложи целите на своята мисия, сред които са подпомагане на двустранния бизнес. За виетнамските компании България представлява врата към европейския пазар, атрактивно място за инвестиции и търговия. „Като добавим и исторически добрите двустранни отношения, тези фактори създават много добра среда за икономическо взаимодействие“, изтъкна в разговора Симеонов.

Посланик Лонг сподели, че във фокуса на двустранните бизнес връзки са инвестициите, търговията и туризмът и изрази надежда след отпадане на ограниченията да се увеличи броят на пътуванията за бизнес и туризъм в двете посоки.

Въпреки, че е от няколко седмици в България, виетнамският дипломат вижда възможности за реализация на редица продукти от Виетнам на българския пазар като кафе, чай, морски продукти, изделия на леката промишленост. Симеонов сподели, че има потенциал за сътрудничество в парфюмерийната и козметичната промишленост – обмен на суровини, съвместно производство и търговия.

Председателят на БТПП запозна госта с дейността и услугите на Палатата, като бяха обсъдени и конкретни инициативи за активизиране на двустранните делови контакти. През месец май в София предстои изложение на био- и екостоки от Виетнам, за което Палатата ще информира допълнително своите членове и партньори.

Събеседниците посочиха  важността на регулярните сесии на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, като следващата сесия на Комисията се предвижда да се проведе в София.