Брой 9 (2265), 14-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

АИКБ пое ротационното председателство на АОБР за 2021 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пое  от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2021 година. 

Участие в първото за годината заседание на АОБР взеха Васил Велев – председател на АИКБ, Радосвет Радев –  председател на БСК, Цветан Симеонов – председател на БТПП, Евгений Иванов – изпълнителен директор на КРИБ, както и експерти от съответните организации.

АОБР обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Основна цел на организацията е да консолидира, балансира и представлява интересите на членовете си. Заетите в предприятията, членуващи в четирите работодателски организации, представляват 82% от всички заети у нас, а брутната добавена стойност, която произвеждат, е 86 %.

Председателството на АОБР от КРИБ през 2020 г. бе отчетено като изключително успешно с оглед трудната ситуация, свързана с епидемиологичната обстановка, предизвикателствата пред бизнеса, породени от COVID-19 и възникването на икономическа криза като последствие от пандемията и изолацията. Ротационното председателство съвпадна и с процеса на подписване на Националното тристранно споразумение между правителството и социалните партньори, както и с процеса на преброяване на национално представителните организации на работодателите, което създаде допълнителни отговорности пред АОБР. Въпреки предизвикателствата, бяха приети значителен брой общи позиции, декларации и становища.

За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции 69 позиции в защита интересите на бизнеса, фокусирани най-вече върху мерките в подкрепа на бизнеса в условията на извънредното положение и епидемиологичната обстановка, приемането на България в ERM II, подготовката и подписването на Националното тристранно споразумение между правителството и социалните партньори, представителството на АОБР в различни държавни и международни органи и по въпроси от енергетиката и финансовата сфера.

Проведени са над 20 срещи с представители на правителството – министър-председател, вицепремиери и министри, основно по икономическите и социални мерки за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19 и защита интересите на бизнеса. Изготвените становища по тема енергетика са пряко свързани с необходимостта от реформи в сектора и са в синхрон с приоритетите на АОБР. По финансовите въпроси позициите на АОБР касаят най-вече присъединяването на България към еврозоната, както и становища по законодателството в областта. Това бе отчетено от КРИБ, досегашния ротационен председател на АОБР.

Участниците в заседанието обсъдиха насоките и приоритетите на организацията за настоящата година, които след съгласуване и одобрение от членовете ще бъдат официално представени на традиционната пресконференция на АОБР в началото на всяка година, насрочена за 25 януари 2021 г. от 12.00 часа, в Пресклуба на БТА.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП – национално представителна работодателска организация с нов 4-годишен мандат
АИКБ пое ротационното председателство на АОБР за 2021 г.
Насоките и приоритетите на АОБР ще бъдат представени на пресконференция на 25 януари Още
БТПП и Италианската агенция за търговия и инвестиции засилват партньорството си
Активен обмен на информация за икономическата среда и възможностите за развитие на българо-италианските търговски връзки Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Повече товарен транспорт през границите на България през декември
Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Осигурени са още 40 млн. лв. от ОПРЧР 2014-2020 за компенсации за запазване на заетостта в туризма и транспорта
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Пострадалите от наводнения фермери имат 10-дневен срок да заявят помощ в общинските земеделски служби
Комисия ще обследва щетите Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Електронни касови бележки ще заместят хартиените
Предстои приходната агенция да обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството Още
ОБУЧЕНИЕ И КВАЛИФИКАЦИЯ
Стартира обучителната програма за излизане на външни пазари към Еxport Hub Bulgaria Expo1
В рамките на 12 седмици ще бъдат представени теми, свързани с бизнес развитието и експортната ориентираност Още