Назад

БТПП - домакин на Трудова борса за жени-мигранти и бежанци





БТПП бе домакин на Трудова борса за български работодатели и жени - мигранти и бежанци, организирана съвместно с партньорите на Палатата от Върховния комисариат за бежанците на ООН, Каритас София, Български червен кръст, Фондация #За доброто, Фондация Humans in the Loop, КАТРО  България, Асоциация за развитие на София.

Събитието, част от европейския проект RIDE, се проведе в хибриден формат, като участие в борсата заявиха 14 работодатели от секторите: ветеринарна медицина, текстилна промишленост, селско стопанство, металургия и услуги. Над 60 жени от Украйна и Сирия с интерес в: медицинските услуги, хотелиерство и ресторантьорство, преводачески услуги, търговия и продажби, финанси и счетоводство, шивашки дейности, ИТ и други се включиха онлайн и присъствено в борсата.

Събитието бе официално открито от Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, който заяви, че Палатата вече работи традиционно с партньорите си за изграждане на мрежа за сътрудничество по въпросите за трудовата интеграция на бежанци и граждани на трети страни. Той акцентира върху опита на БТПП при изпълнението на редица европейски проекти, подкрепящи трудовата интеграция на бежанците и предоставените от Палатата обучения по български език, предприемачество и дигитални умения.

Ива Парцалева от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България представи правната рамка и възможностите за трудова интеграция на бежанците в България. Тя предостави важна информация за ангажиментите на работодателите при наемане на бежанци, както и за възможната подкрепа от страна на държавата чрез: програмата за заетост и обучение на бежанци, както и програмата „Солидарност. Презентацията на ВКБООН може да видите ТУК.

Милена Караканова от Каритас -София информира за дейността на Кариерния център към Каритас, както и за безплатните курсове по български език, които предоставят за бежанци и мигранти, както и за техните деца. Тя сподели, че Трудовата борса, организирана от БТПП, е особено полезна, тъй като поставя акцент върху заетостта на жените – бежанци и мигранти, необходимостта от гъвкаво работно време, осигуряване на детска градина за децата и други фактори и особености.

Мария Михайлова, координатор от Фондация За Доброто, предостави информация за предлаганата от тях подкрепа под формата на хуманитарни помощи, търсене на работа за бежанци, безвъзмездна детска градина за работещите майки, клуб за интеграция на жени – мигранти и бежанци, курсове по български език и други.

Атанаска Тодорова от КНСБ представи информация относно дейността на организацията за интеграцията на бежанци и мигранти на пазара на труда, както и резултати от проучване относно достъпа на граждани от трети страни до пазара на труда в България.

Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП, представи резултатите от проект RIDE, част от които бе и трудовата борса. Тя сподели, че Палатата ще положи усилия и ще разпространи профилите на дамите, които търсят работа, сред своята партньорска мрежа – с цел намиране на заетост. Проект RIDE приключва с финална конференция в Брюксел през месец януари 2023г., на която ще бъдат представени постигнатите резултати, заключения и препоръки към европейските институции.

След информационната част трудовата борса продължи с представяне на профилите на работодателите, дискусия между участниците и провеждане на срещи. В случай, че сте работодател и търсите да наемете служители – бежанци и мигранти, може да попълните краткия онлайн въпросник или да се свържете с дирекция „МСМО“ на e-mail: m.markova@bcci.bg или тел.: 02 8117 494.