Брой 140 (2146), 23-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

ЕВРОПАЛАТИ за резултатите от Срещата на върха на ЕС


Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ), в чиято система БТПП участва още от 1994 г., приветства факта, че лидерите на ЕС постигнаха споразумение за пакет за възстановяване и дългосрочен бюджет. Това е положителен знак, че Европа е готова да отговори на икономическия спад, който  е в мащаби, които не се наблюдавани след Голямата депресия.

През последните месеци ЕВРОПАЛАТИ подчерта както тежестта на ситуацията за много компании, които се борят за оцеляване, тъй като икономическото въздействие на COVID-19 продължава, така и необходимостта от амбициозен възстановителен  план за преодоляване на кризата, запазване на бизнеса и работните места и стимулиране на европейската икономика.

Председателят на ЕВРОПАЛАТИ,  Кристоф Лайтл, изрази удовлетворение, че на срещата на върха на ЕС, е взето решение. „Фактът, че лидерите на ЕС постигнаха споразумение, ще насърчи бизнес общността. Време е за ново начало за преодоляване на тази драматична криза. Сега зависи от националните парламенти и от Европейския парламент да одобрят плана за възстановяване и дългосрочния бюджет на ЕС възможно най-скоро“.

Въпреки това ЕВРОПАЛАТИ  изразява загриженост относно премахването на Инструмента за подкрепа на платежоспособността на компаниите и драстичното намаляване на бюджета на ЕС по ключови програми и области, свързани с инвестициите, изследванията и иновациите. Осигуряването на адекватна ликвидност на жизнеспособни компании, които се опитват да се справят с последиците от пандемията и укрепване на европейския иновационен капацитет, са ключови фактори за устойчиво възстановяване, които рискуват да бъдат засегнати от тези съкращения. „Обезпокоително е да видим значителни съкращения в програми като Horizon Europe и InvestEU. Това не е в синхрон с усилията за възстановяване на икономиката и рискува да отслаби глобалната ни конкурентоспособност “, каза Лайтл.

ЕВРОПАЛАТИ подчертава и значението на осигуряването на благоприятна бизнес среда. „Допълнителното финансиране и новите програми няма да са от особено значение, ако се пренебрегнат основите - добре функциониращ единен пазар и благоприятен за бизнеса дигитален и екологичен преход. Ще работим в тясно сътрудничество с институциите на ЕС, за да гарантираме, че тези основни градивни елементи за възстановяването са налице “, добави президентът Лайтл.

 

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
ЕВРОПАЛАТИ за резултатите от Срещата на върха на ЕС
Споразумението полага основите за така необходимата подкрепа на европейската бизнес общност Още
БГ Баркод: комфорт за потребителя
„Изитекс“ ЕООД е въвела най-много продукти в електронния каталог БГ Баркод за седмицата 6-10 юли Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Учредено е Сдружение с нестопанска цел "Клъстер технологии за чиста околна среда"
Търговско-промишлена палата - Стара Загора e сред учредителите Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Проведе се заключителна конференция по проект „Децата на фокус в реформата на съдебната система“ по ОПДУ
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Резултати от преговорите и постигнатото споразумение по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и Инструмента за възстановяване „Следващо поколение ЕС“
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Варна – град на знанието
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Международни изложения във Виетнам
СТИВ-Хошимин Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Първи наръчник на Столичната община “Sofia: Quality of Life”