Брой 17 (2272), 26-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Широка гама от възможности за бизнеса с Мексико бяха представени в БТПП


Новоназначеният посланик на България в Мексико Милена Иванова посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов. Тя разясни, че ще отговаря за още няколко страни - Коста Рика, Панама, Гватемала, Никарагуа, Хондурас и Белиз.

По време на срещата бяха обсъдени приоритетите на дипломатическата ни мисия в Централна Америка, сред които са активизиране на бизнес отношенията, по-тясно взаимодействие с почетните консули на страната в Панама и Коста Рика, както и културен обмен.

Симеонов предложи сътрудничество по линия на контактите и отношенията с местни бизнес и работодателски организации и организиране на виртуални информационни събития за представяне на възможностите за внос – износ между фирми от България, Мексико и съседните страни.

Специално внимание бе отделено на Споразумението за икономическо партньорство, политическа координация и сътрудничество между ЕС и Мексико. Както е известно, това глобално споразумение е модернизирано през 2018 г. и в момента е в процес на утвърждаване. Факт е, че българските компании все още не се възползват пълноценно от условията за търговия, заложени в споразумението.

Наличен е интерес от страна на български фирми към партньори от Централна Америка от секторите: хранително-вкусова промишленост, машини за хранително-вкусовата промишленост, автомобилна индустрия, селско стопанство. Посланик Иванова информира, че мексиканският потребител е любознателен и търси разнообразие от храни и напитки. Тя сподели също, че пътуването до всички горепосочени страни е безвизово и след нормализиране на епидемичната обстановка са възможни и преки контакти за бизнеса.

При интерес за развиване на бизнес с партньори от Мексико, Коста Рика, Панама, Гватемала, Никарагуа, Хондурас и Белиз можете да се свържете с БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", e-mail: interdpt@bcci.bg.

 

------------
През 2019 г. двустранният стокообмен с Мексико бележи ръст от 34% по данни на Министерството на икономиката. Отчетеното увеличение на взаимната търговия е подкрепено от нарастване с 15.3% на българския износ за тази страна спрямо 2018 г. Това се дължи преди всичко на реализирани продажби на плосковалцувани продукти от желязо или стомана, както и на значителното повишение в стойностно изражение на износа на хлебарски изделия (над десет пъти), столове и седалки (+18%), слънчогледови семена (+54%) и медицински инструменти (+31%). Макар и при съществено по-ниска абсолютна стойност вносът от Мексико се повишава осезателно със 142% в сравнение с 2018 г., което се дължи най-вече на съществен ръст на доставките на руди на благородни метали.

Взаимният стокообмен през периода януари-юни 2020 г. е нарастнал с 13% спрямо първите шест месеца на предходната година. Това отразява увеличение на вноса от Мексико със 146% за сметка основно на една стокова позиция – руди на благородни метали. Българският износ бележи спад.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си за 2021 г.
Организацията ще работи по 47 мерки в шест ключови за икономиката области Още
Широка гама от възможности за бизнеса с Мексико бяха представени в БТПП
Среща с новоназначения посланик на България в Мексико Още
Бизнес срещи за насърчаване на иновациите и дигитализацията в туризма, онлайн, 24 февруари
Фокусът е дигиталната трансформация в сферата на туризма - технологии като IoT, анализ на данни, AI Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Институтът за пазарна икономика представя „Регионални профили: показатели за развитие“
Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната Още
Дейност и състояние на нефинансовите предприятия при условията на извънредно положение и последвалата епидемична обстановка през декември 2020 година
Основни резултати от бизнес изследване на НСИ Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
В днешния брой на Държавен вестник е публикуван Закон за изменение на Закона за мерките срещу изпирането на пари
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
EasyFiling - новият формуляр на СЕСИС за електронно подаване на заявки за търговски марки, предназначен специално за МСП
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Днес се отбелязва Международният ден на митниците
Под мотото „Митниците в подкрепа на възстановяване, обновяване и гъвкавост за една устойчива верига за доставки“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Портал на Европейската комисия за улеснение на търговията - Access2Markets
Важен нов инструмент за улесняване на търговията на страните от ЕС Още
Европейската комисия предлага актуализация на координирания подход при ограниченията на свободното движение
Да се гарантира функционирането на единния пазар и непрекъснати вериги на доставки Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Възможност за участие в предстоящи изложби в Беларус през 2021 година