Брой 24 (1536), 02-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП събра посланиците на страните от Западните Балкани за участие в срещата на Евроклуба

На 1 февруари  се проведе първата за тази година среща на Евроклуба към БТПП, като темата на събитието беше „ Бъдещето на Западните Балкани в ЕС: Ползите за бизнеса“.

Заместник-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова и председателят на БТПП Цветан Симеонов откриха срещата, на която присъстваха над 80 гости, сред които 18 посланици и търговски аташета от  страни-членки на ЕС и от страните на Западните Балкани.

Председателят на Палатата сподели, че се чувства обнадежден, че нашето председателство ще работи срещу евроскептицизма, защото и ролята на Евроклуба към БТПП от самото си основаване също е да поддържа високо ниво на подкрепа в българското общество за европейската интеграция.

Моника Панайотова благодари на БТПП за активното участие по време на обществените дискуции по формиране на приоритетите на първото Българско председателство. Председателят на Евроклуба Ингрид Шикова определи този етап като „Събуждането на ЕС за Западните Балкани“.

Посочени бяха четири причини защо ЕС е най-добрата алтернатива за държавите от Западните Балкани, а именно:

  • уникалност на съюза, гарантиращ мир и стабилност;
  • непрекъснато провеждане на реформи, водещи до реални резултати в ефективността на администрацията, образованието, върховенството на правото и икономиката, която подкрепя растежа и заетостта;
  • важната роля на ЕС като донор на страните от региона и основен търговски партньор;
  • европейските ценности и идеята за мир, свобода и демокрация.

Представителят на КЕВР Александър Йорданов представи темата за енергийната свързаност в контекста на Западните Балкани, етапите и ползите от разширяването на обхвата на свързаността в региона и постигането на Енергиен съюз.

Тони Томпсън, представител за България на Световната банка, представи подкрепата за страните от региона и по-конкретно по отношения на реазлизирането на инфраструктурни проекти, допринасящи за подобряване на условията за търговия.

Посланиците на страните от Западните Балкани също взеха участие в дискусията, подчертавайки своята готовност за предприамене на необходимите стъпки за приемане в Съюза. 

Славица Панич, първи съветник по политически и консулски въпроси в посолството на Република Сърбия, представи важната роля на създаването на секретариат на Инвестиционния форум на палатите  от  Западните Балкани, който ще спомогне за устойчивото развитие на принадлежащите му страни и тяхната интеграция в ЕС. В тази връзка тя спомена и един от инструментите, който ще спомогне за този процес, а именно онлайн платформа с информация за инвестиционните възможности на Балканите.

Н.Пр. Радомир Богданович, посланик на Босна и Херцеговина, и Н.Пр. Марян Гьорчев изразиха благодарност към България за подкрепата и непоколебимост по отношение на желанието на техните държави да станат пълноправни членки на ЕС. Срещата завърши с оживена дискусия, в която взеха участие и председателите на Института по Стандартизация и Българската газова асоциация.

Срещата на Евроклуба се проведе с подкрепата на Enterprise Europe Network – най-голямата мрежа в подкрепа на бизнеса в света.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП събра посланиците на страните от Западните Балкани за участие в срещата на Евроклуба
Европейското бъдеще на Западните Балкани и ползите за бизнеса – във фокуса на срещата Още
БТПП участва в проучване на Европейския икономически и социален комитет
Относно ролята на социалните партньори за политиките за интегриране на дългосрочно безработните лица на пазара на труда Още
Български фирми участваха в бизнес форум „ЕС-Сърбия 2018“ с подкрепата на Enterprise Europe Network към БТПП
Запознаха се с условията за бизнес и инвестиции в Сърбия, контакти с потенциални бизнес партньори Още
Обсъждане на онлайн обучителна платформа за зелени обществени поръчки
По проект „GPP Furniture“, финансиран по програма Еразъм+ Още
Семинар на тема „Изграждане на инвестиционна екосистема в сферата на биотехнологиите – опитът на Paralax Life Sciences"
По ициатива на Съвета по инвестиции към БТПП Още
РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, СТРОИТЕЛСТВО
НСИ: Строителството на жилищни сгради се увеличава на годишна база
Нараства площта им и броят на жилищата в тях Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Качеството на въздуха ще се обсъжда на Европейски форум за екоиновации в София
5 и 6 февруари в София Тех Парк Още