Брой 143 (1407), 28-07-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Външният министър на Судан посети БТПП, в рамките на официалната му визита у нас

 

Министърът на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур, който е на официално посещение у нас, се срещна днес с председателя и членове на УС на Българската търговско-промишлена палата.

Възможностите за икономическо сътрудничество между България и Судан бяха основна тема на разговора с външния министър на африканската страна. Председателят на Палатата представи икономиката на България, силните сектори и компании, които имат интереси в Судан. Информационните технологии, строителството, минното дело, селското стопанство, преработвателната индустрия бяха разисквани като области от взаимен интерес.

Министър Гандур обяви, че страната му търси да привлече инвеститори в селското стопанство, минното дело, енергетиката и др. Судан разполага с много богати природни ресурси, които не се използват оптимално. В страната се отглежда дървото, от което се произвежда гума арабика, изключително търсена съставка за хранително-вкусовата промишленост. Само 20% от наличната земя се обработва. Страната е голям вносител и на пшеница – 3 млн. т  годишно. Освен това е трети износител на злато в Африка. Разполага с нефтени залежи и условия за добиване на възобновяема енергия.

Осъществяването на бизнес форум в Хартум в края на 2017 г. също бе обсъдено. От страна на БТПП бе изразена готовност да подготви посещение в Судан, съвместно с Посолството на Судан в София и Суданската търговско-промишлена палата.

Председателят на БТПП предложи и сътрудничество на ниво търговски палати – предаване на опит и обучение на експерти от Суданската палата в областите: поддържане на търговски регистър, издаване на електронни документи, електронен търговски арбитраж и др.

При интерес да намерите партньор от Судан или да участвате в предстоящото посещение, можете да се свържете с Дирекция Международно сътрудничество и международни организации, БТПП, тел. 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Външният министър на Судан посети БТПП, в рамките на официалната му визита у нас
Възможностите за двустранното икономическо сътрудничество – основна тема на срещата Още
БТПП подготвя двустранен В2В форум с представители на руски компании през есента на т. г.
Руската делегация ще представи секторите туризъм, фармацевтика, строителство, производство на мебели и лека промишленост Още
Среща с търговския съветник в Посолството на България в Торонто, Канада
Всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада – във фокуса на срещата Още
Покана за участие в международен форум и двустранни срещи за бизнес сътрудничество в сектор „Храни“ - „Marketplace Austria Food 2017“
Ориентирано към компании, интересуващи се от внос на австрийски стоки Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Как се определя минималната заплата по света
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: Бизнес климатът се влошава през юли
Единствено мениджърите на индустриалните компании подобряват оценките си за състоянието на бизнеса Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за платежни услуги и платежните системи
Въвеждане в българското законодателство на изискванията на Директива на ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международна школа по фундаментална и електронна кристалография ще се проведе през октомври в София
Инициативата е с фокус върху съвременните методи за изследване на наноматериалите Още