Брой 219 (979), 12-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кръгла маса за ключовите въпроси на медиацията в България


Кръгла маса на тема „Медиацията в България – проблеми и перспективи” се проведе вчера, 11 ноември в Съюза на юристите в България в София. Българската търговско-промишлена палата бе представена от Миряна Калчева, член на ИС на БТПП и медиатор,  както и от Габриела Димитрова, директор Международно сътрудничество в Палатата.

Събитието бе организирано в рамките на седмицата на медиацията от Центъра за спогодби и медиация (ЦСМ) към СРС и СГС.  Сред участниците бяха зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, председателят на Парламентарната правната комисия Данаил Кирилов, представители на Висшия съдебен съвет, Софийската адвокатска колегия, Националната асоциация на медиаторите, Софийски градски съд, Софийски районен съд, магистрати и медиатори.

Центърът отбеляза 5 години от своето създаване, през които са проведени общо 555 медиации от общо 717 препратени към Центъра дела и са постигнати 155 спогодби.

Само през 2015 г. ЦСМ е имал общо 98 препратени дела, като са реализирани 76 медиации, от които 16 са завършили със спогодба, 43 без спогодба, а 17 продължават медиацията.

Българската търговско-промишлена палата представи своята позиция за по-активно прилагане на алтернативните способи за разрешаване на спорове като арбитраж и медиация. Представен беше и проектът „Медиацията среща съдиите”, финансиран от Европейската комисия, Генерална дирекция Правосъдие и ръководен от Европалати. В България проектът се осъществява от БТПП със съдействието на медиатори и експерти от Центъра за спогодби и медиация.

В рамките на дискусията бяха засегнати следните теми: качеството на медиацията, качеството на обучението на медиаторите, необходимост от информиране на обществото на много по-ранен етап за съществуването и същността на медиацията, включване на темата в обучението в училище и университета, промени в Закона за медиацията, нужда от финансова подкрепа за популяризиране на медиацията, търсене на разбиране у гражданите, адвокатите и съдиите, заплащането на медиацията и др.

Седмицата на медиацията продължава с поредица от събития – лекции в СУ, работен семинар за медиатори, информационни бюра в СРС и СГС, дни на отворени врати в ЦСМ.

БТПП ще продължи да информира бизнес средите и своите партньори за развитието на темата в България и постиженията на проекта „Медиацията среща съдиите”.

НОВИНИ ОТ БТПП
Кръгла маса за ключовите въпроси на медиацията в България
Налагане на медиацията като алтернативен подход за разрешаване на спорове... Още
БТПП разширява географските измерения на сключените споразумения за сътрудничество
Палатата на Коста Рика е новият партньор на БТПП в Централна Америка Още
Национално търговско изложение "ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО"
11 - 23 декември в ЦУМ, София Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ отчита 0.2% инфлация за октомври
На годишна база обаче дефлацията се задържа и през октомври Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум "Електрическата мобилност в България - 2015"
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Правителството прие план за действие „Предприемачество 2020 – България“
Страната ни се ангажира в дългосрочен план да провежда политика за насърчаване и създаване на нови предприятия Още
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
ББР стартира програма за финансиране на взаимоспомагателни кредитни кооперации
Целта на програмата е да се стимулират земеделски производители, които по своята същност са микро и семейни предприятия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Годишен обзор на образованието и обучението в страните от ЕС
Напредък в образователните постижения в цяла Европа; нужни са инвестиции образованието Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Търг за компютърно оборудване, обявен от Министерство на отбраната на Ирак