Брой 30 (790), 12-02-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Предприемачите не одобряват идеята за увеличаване на осигуровките


83% от членовете на БТПП не одобряват идеята за ръст на осигуровките в следващите 11 години. Само 17% приемат предложението. Масовото несъгласие се основава най-вече на опасението, че ще се увеличат хората, които не се осигуряват на реалните си доходи или работят без трудов договор. Много от анкетираните споделят и опасението, че от ръста на осигуровките ще пострадат коректните работодатели. 

Това показват резултатите от анкетно допитване на БТПП във връзка предложенията за пенсионна реформа, които се обсъждат в работна група между представители на държавата, синдикати и работодатели. Проучването е осъществено по електронен път в периода 2 - 6 февруари т. г.

Едва 16% приемат предложението за определяне на размера на максималния осигурителен доход на нивото на 8-10 минимални заплати през 2016 г. Останалите 84% изразяват несъгласие. Според тях такава мярка би стимулира работещите да се осигуряват на по-нисък доход. Фирмите препоръчват максималният доход да зависи от друг критерий, по-пряко свързан с осигуряването, като например средния осигурителен доход. Повече от една трета (35%) са на мнение, че всеки работещ трябва да се осигурява на реалната си заплата, без максимален праг.

Одобрение от 27% получава в анкетата  предложението за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до 65 години до 2037 г. Около 14% от анкетираните считат, че е необходимо да стане в по-кратък срок – до 2027 г. По-голямата част (59%) са резервирани по отношение на изравняването на възрастта.

Около 68% не приемат предложението хората, родени след 31.12.1959 г., да избират дали личните им вноски за пенсия да отиват в Сребърния фонд или в частните пенсионни фондове. Анкетираните възразяват с мотива, че Сребърният фонд не е капиталов стълб, има съвсем различни функции, а и липсва информация какво ще последва от това.

Позицията на около 78% от анкетираните е, че промени, които ограничават развитието на капиталовия стълб, са стъпка назад в пенсионната реформа. Почти единодушно (90%) смятат, че е необходимо пенсионните фондове да намалят таксите. 

Членовете на БТПП обръщат внимание, че пенсионната реформа е пряко свързана с икономиката и заетостта и ако няма достатъчно работещи хора, дефицитът в бюджета за пенсии ще продължи да расте.

Помолени да дадат предложения за пенсионна реформа, предприемачите настояват на първо място за ограничаване на сивата икономика и в тази връзка препоръчват  да се въведе единен начин за осигуряване върху реалната заплата за всички работещи - и в частния и в  държавен сектор. Предприемачите подчертават, че обществено съгласие по размера на вноските ще настъпи,  едва когато всички  започнат да ги плащат. Друга дадена в анкетата препоръка е да отпадне тавана на пенсията. 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Предприемачите не одобряват идеята за увеличаване на осигуровките
Опасяват се, че с ръста на осигуровките ще се увеличат хората, които не се осигуряват на реалните си доходи или работят без трудов договор Още
БТПП подкрепя предлаганите промени в Кодекса на труда
Очаква се промените да имат положителен ефект върху младежката безработица... Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара - Пловдив е сред съучредителите на Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“
Целта на Асоциацията е да помага за по-добро усвояване на евросредствата Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Камарата на строителите в България на среща с министър Павлова
Обсъдена бе Националната програма за енергийна ефективност и обществените поръчки Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Министерство на финансите: Справка за рефинансиране на държавния дълг и финансиране на бюджетния дефицит за периода 2015-2017 г.
Необходимата сума за финансиране на погашения по държавен дълг и за финансиране на недостига в бюджета за следващите три години е 9,315 млрд. евро Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Агенция по заетостта: Спира приемането на заявления по схема "По-близо до работа"
Към 9 февруари по проекта са одобрени и включени 6574 лица, при предвидени 2500 Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Има нарастване на средната заплата през четвъртото тримесечие на 2014 г.
Най-високо средно месечно възнаграждение е отчетено в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1791 лв. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Български производители участват в изложението Gulfood 2015 в Дубай
Най-голямото изложение на хранителни стоки в региона на Залива – представят се над 30 хил. търговски марки Още