Брой 31 (791), 13-02-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Приключи Глобалният форум GS1 2015


В атмосферата на взаимно доверие, желание за сътрудничество и стремеж към иновативност премина тазгодишният Глобален форум GS1. Впечатляващи са активността и високата ефективност от внедряване на стандартите GS1 в различните сектори на индустрията в страните по света, което беше видимо от направените презентации. И все пак, в своята заключителна реч Мигел Лопера, президент на Международната организация GS1, сподели виждането на голяма част от участниците, а именно, че можем повече.

Форумът е основно събитие за провеждане на общата стратегия на GS1 и постигане на обща визия пред света. От проведените през третия ден форуми по региони, за Европа като основни приоритети за 2015 година се очертаха: качество на данните, безопасност на продуктите и потребителите, електронното правителство. Отново във фокуса на презентациите беше Регламент 1169 на ЕС за информацията за храните и как стандартите GS1 могат да помогнат на фирмите за изпълнение на нормативните изисквания.

Представените приоритети са особено важни и за България. Така например липсата на електронно правителство е основен проблем за чуждите инвеститори в България, предвид лошо работещата администрация и свързаната с нея корупция. В тази посока са необходими последователни действия и GS1 има какво да сподели като опит от използването на стандартите в други страни.

Сериозно е навлизането на стандартите и в банковия сектор. От 1 януари 2013 г. Deutsche Bundesbank обяви платформата CashED, която се изпозва за обмен на станадртизирани данни за поръчка, приемане и доставка на монети и банкноти към всички търговски банки, техните логистични оператори както и търговските вериги в Германия. Платформата е разработена със съдействието на GS1 Германия с използването на стандартите GS1 eCom (EANCOM® и GS1 XML) за електронен обмен на данни, както и идентификационните номера GTIN, GLN, GS1-128. Постепенно към използване на платформата се присъединяват и Централните банки на Италия, Франция, Испания (Banque de France, Banco de Espana, Banca d’Italia) и други страни от Европа, които се обединяват в така наречената потребителска група на Централните банки, имаща за цел да работи за популяризиране на платформата и приобщаване на всички банки от Европейския съюз. По думите на Цветан Симеонов, председател на БТПП и председател на съвет GS1 България към БТПП: „Съвет GS1 България към БТПП се ангажира да предостави необходимата информация  на Асоциацията на търговските банки, на Министерство на финансите, на Финансовата комисия в Народното събрание в България, за да помогне за това страната ни да стане част от 20-те държави в ЕС, които прилагат тази система.“

Друг уникален проект е свързан с въвеждането на стандартна маркировка с баркод върху бандеролите. Това е важно и за нашата държава, която насърчава бизнеса за по-добра събираемост при акцизните стоки.

Сериозно се работи в посока осигуряване на проследимост, като за проследимостта на месни и рибни продукти вече има ясно разписани правила, в които на съответните европейски изисквания са посочени адекватните стандарти GS1.

В България все още преобладаващо е неосъзнатото ползване на стандартите GS1 и не може да се извлече максималната полза от тях. Екипът на GS1 България се стреми да внесе повече знание и разбиране за тези стандарти чрез изготвянето на различни информационни материали, провеждането на конференции, семинари, обучения и консултации, осъществяване на контакти с регулаторни органи и потребителите на стандартите.

Независимо от индустриалния сектор, стандартите GS1 са сигурен инструмент, когато става дума за решаване на проблемите на бизнеса, свързани с Проследимост, Автентичност, Уникална идентификация и Борба с фалшификатите.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Приключи Глобалният форум GS1 2015
Проследимост, Автентичност, Уникална идентификация и Борба с фалшификатите Още
Информационен ден в БТПП за кандидатстване по проекти в IT сектора
С финансиране от съвместното предприятие „ЕКСЕЛ“, Брюксел Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Враца изпълнява проект „ПРО-АКТ – за ефективно партньорство в мрежа в полза на граждани на трети държави”
Целта на проекта е обмяна на европейски опит и успешни практики в областта на интеграционните процеси Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Наетите на работа са намалели с 47 000 през последното тримесечие на 2014 г.
Най-голямо намаление се наблюдава в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" Още
Немски работодатели предлагат свободни работни места в цяла Германия
Интервюта с одобрените по документи кандидати ще се проведат на 26 и 27 февруари в София Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Утвърден формат и ред за създаване и предаване на файлове, съдържащи справка за изплатени доходи на физически лица
НАП дава указания за изискванията към информацията за доходите на чуждестранни физически лица Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Подготвят се законодателни промени за свързването на българския търговски регистър с европейските
Взаимното свързване на търговските регистри ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност Още
МИТНИЦИ И МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Нови изисквания на Република Турция относно предварително електронно подаване на информация за стоките, които се въвеждат на турската митническа територия
Подаването на декларация за сигурност и безопасност - в сила от 15 февруари 2015 г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Грузия: Покана за заявяване на интерес за избор на потенциален партньор
За изграждане на складови помещения за студено и замразено съхраняване на продукти Още