Брой 51 (1563), 14-03-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Регионална среща с бизнеса в Казанлък

Единната система на търговските палати продължава поредицата от срещи с бизнеса в регионите. Преди по-малко от месец се състоя среща в Хасково, а вчера Казанлък бе домакин на форум с предприемачи и представители на местната власт.

При официалното откриване на форума председателят на Българската търговско-промишлена Цветан Симеонов поясни, че неслучайно Казанлък е домакин, защото градът се намира в центъра на България, а и през последните  години местната индустрия се представя добре.  Той представи Единната система на търговските палати в България, като акцентира върху най-новите услуги и възможности на системата за подпомагане на бизнеса. Симеонов подчерта необходимостта от баркодирането на стоки и услуги, съобразено с последните изисквания и протичащите в момента реформи в глобалната система GS1. В тази връзка той очерта ползите за бизнеса от създадения продуктов каталог на фирмите-членове на GS1.

Участниците в срещата бяха приветствани и от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.   „Считам, че връзката с икономиката и Търговско промишлената палата е изключително важна и такива срещи трябва да бъдат традиционни и периодични в Казанлък, защото това е мястото, което на икономическата карта на България, за условията, в които живеем, е един добър пример за развитието на икономиката и за влиянието и върху местния живот и местните жители.“

Пред участниците във форума Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката, припомни основните насоки на дейности на ведомството по линия на европейските проекти като намаляване на административната тежест, развитие и създаване на нови индустриални зони. Той посочи, че Казанлък е втората по големина и значимост община в област Стара Загора, в която работят общо 3 100 предприятия, а няколко структуроопределящи са не територията на община Казанлък.

На форума бяха представени темите:

• Възможностите за развитие на местния бизнес, предложения за инвестиции

• Що е то дигитална трансформация.

• „Системата на търговските палати в услуга на бизнеса“.

• „Национална академична мрежа на БАН и възможности за взаимодействие с бизнеса“, в частност „Регионален Академичен Център на БАН – Казанлък “.

По време на представяне на отделните теми се проведе конструктивна дискусия.

Бальо Динев, изп. директор на "ДАВИД ХОЛДИНГ" АД, разгледа насоките за развитие и дигиталната трансформация на труда и ежедневието на хората, интернет на нещата, умните фабрики, умния град. Подчерта, че това може да се случи, ако се започне без отлагане на правилното обучение на подрастващите още от началното образование.

Владимир Чучумишев, координатор на Регионален академичен център към БАН,  представи възможностите на академичната мрежа на БАН и конкретния принос на Регионалния академичен център в Казанлък.

Какво съдържат храните, до колко са легални вносителите и опасни ли са те за нас – това представи председателят на БТПП, като запозна присъстващите с мобилното приложение БГ Баркод. Повече по темата  ТУК

Участващите във форума се обединиха около идеята за засилване на взаимодействието и съвместна работа между бизнеса, местните власти, държавната администрация, научните среди, банки и др.

Организатори на срещата бяха Казанлъшката търговско-промишлена палата и Община Казанлък.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Регионална среща с бизнеса в Казанлък
Обсъждане на широк кръг теми за развитие на местната икономика, инвестициите и научния потенциал Още
АОБР: Готви ли се нова изненада в енергетиката?
Работодателските организации настояват за стриктното съблюдаване на правилата на търговия по прозрачен, проследим и пазарен начин Още
БТПП участва в заседание на Група "Работодатели" на ЕИСК
Коментиране на политическите приоритети за 2018 г. Още
Покана за Корейско-български бизнес форум
28 март 2018 г. от 10 часа, хотел „Маринела“ - София Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нова електронна услуга за подаване на декларация по чл. 219 от ЗКПО
За дължимия данък върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
ГИТ: Трудовите злополуки в строителството през 2017 г. намаляват
Почти 196 000 бр. са установените нарушения общо във всички икономически дейности през м.г. Още
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
EК предлага създаване на Европейски орган по труда и достъп до социална закрила на работниците
Комисията представя своите виждания за наблюдението на прилагането на европейския стълб на социалните права Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири, изложби, форуми, конференции
Съобщения, получени в БТПП Още