Брой 10 (1769), 15-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с делегация от китайската провинция Шаанси

Делегация от провинция Шаанси, Китай, посети БТПП и проведе среща с председателя Цветан Симеонов. Още в началото на срещата Симеонов подчерта, че БТПП е една динамична организация, която се съобразява с нуждите на бизнеса и, въпреки че по-голямата част от стокообмена на страната е със страни от ЕС, Палатата продължава да насърчава и да търси сътрудничество с трети страни, а Китай е сред приоритетните ни партньори. Той допълни още, че БТПП оценява високо подкрепата на Посолството на Китай и търговския отдел към мисията. Председателят напомни, че през 2018 г. посланикът на Китай бе награден от Палатата за отлично сътрудничество по време на традиционните Годишни награди на БТПП.

В срещата с китайската делегация взеха участие и търговският съветник към Посолството на Китай в София Яо Чаоин, екип от Министерството на външните работи, начело с Маргарита Ганева, директор на дирекция „Външноикономически отношения“, и експерти, занимаващи се със сътрудничеството по „Инициативата 16+1“.

Делегацията бе водена от заместник-губернатора на провинция Шаанси Вей Зенгюн, а сред членовете ѝ бяха генералният секретар на местното правителство, директорът на търговското бюро, директорът на международния отдел, ръководителят на конгресното бюро, директорът на търговски взаимоотношения и директорът на отдел култура и туризъм. Заместник-губернаторът подчерта, че виждат няколко нива на взаимодействие между България и провинция Шаанси, която е с население 37 млн. жители, и с територия почти колкото България – 105 хил. кв. км. Като възможни области на сътрудничество той изтъкна опазването на историческите и културните ценности и земеделието - вино, розово масло, кисело мляко, авиационна промишленост и др.

Провинция Шаанкси се намира в централната западна част на Китай. Водещият град Сиян е една от старите столици на Китай. БВП на региона има годишен растеж 3,7%. 10% от приходите са от туризъм. Над 3 млрд. юана е стокообменът на провинцията с растеж 18%. Провинцията е на 15-то място по икономическо развитие в Китай. От там е започнал Пътят на коприната.

От 2015 г. държавата насърчава участието на провинцията в инициативата „Един пояс, един път“, за да се развива по-интензивно. С тази цел се организира международно изложение „Пътят на коприната“, в което през 2018 г. участват 57 държави, а специален партньор е Великобритания. На изложението се сключват договори за трилиони юана. В периода 11 – 15 май тази година ще се проведе следващото издание с 300 хил кв. м. изложбена площ.

Бе отправена покана към български компании и БТПП за участие на изложението. Има идея България да бъде специален партньор на събитието за някое от следващите издания.

Председателят на БТПП добави, че освен в областта на земеделието, извън традиционно познатите за Китай продукти – вино, етерични масла и кисело мляко, българският бизнес може да предложи разнообразни стоки, както и машини и съоръжения за преработката селскостопанска продукция, резервни части за авиацията и автомобилостроенето, мебелна промишленост, с оглед на добивания в големи количества дървен материал в провинция Шаанси. Той посочи, че възможна сфера за сътрудничество е и областта на туризма, но има нужда от улеснено издаване на визи и откриване на преки транспортни връзки.

Маргарита Ганева сподели, че проведените през последните няколко години форуми и събития с фокус Китай показват големия интерес, който България има към сътрудничество с тази страна. Тя посочи, че има интерес за взаимодействие и в областта на висшите учебни заведения и авиопромишлеността. Ганева припомни още, че от няколко години в София работи един от най големите технически центрове на Луфтханза.

От гостите бе поискана и допълнителна информация относно градовете в Европа, с които Сиян (административният център на Шаанси) поддържа преки самолетни линии, за да се търсят възможности за намиране на удобни маршрути за обмен на пътници както с цел бизнес, така и с туристически цели.

Приложение: Промо филм Четвърти инвестиционен форум и изложение „Пътят на коприната“

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с делегация от китайската провинция Шаанси
Български компании са поканени да се включат в изложението „Пътят на коприната“ през май Още
БТПП взе участие в общественото обсъждане на бюджета на Столична община за 2019 г.
Основното перо в бюджета е отделено за транспорт и инфраструктура Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
През декември годишната инфлация е 2.7%
Спадът на цените на горивата забавя инфлацията Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири, изложения, форуми
Съобщения, получени в БТПП Още
ОБРАЗОВАНИЕ И ПАЗАР НА ТРУДА
Планирането в професионалното образование се увеличава
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Обсъждане на предстоящите стъпки по Пакета за мобилност I
Миналата седмица в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП беше приет само един от докладите от Пакета Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Нов ПРАВИЛНИК за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари
Към заявленията за издаване на Удостоверителен документ от БАИ следва да се прилага декларация... Още