Брой 91 (851), 15-05-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Участие на БТПП в конференция за съдебната реформа в България


„Върховенството на закона: Съдебната реформа в България и алтернативно разрешаване на спорове” бе темата на конференция, организирана от  Американската търговска камара в България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Конфиндустрия България. Участваха посланиците на САЩ  - Н. Пр. Марси Рийс, и на Франция – Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на ВКС Лозан Панов, председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Арбитражния съд при БТПП доц. д-р Кристиан Таков, представители на съдебната власт, бизнеса и чуждестранни експерти.

Председателят на Арбитражния съд при БТПП разясни някои предимства, недостатъци и често срещани проблеми при формулирането на арбитражни клаузи. Акцентирано бе върху избора на арбитраж и арбитри. Отбелязано бе, че от страна на фирмите се изразява предпочитание към чуждестранни арбитри, което би могло да породи проблеми по причина на различията между българското право и това на други държави. Затруднения възникват и при превода на двуезичните клаузи. Често се пропуска да се отбележи наименованието на арбитражната институция, като се посочва само процедурата. 

В заключение доц. Таков призова вниманието да бъде насочено към началния етап на сключване на договорите с цел постигане на доброволно изпълнение. В противен случай Арбитражният съд с готовност поема разрешаването на търговския спор.

Н. Пр. Марси Рийс посочи, че е окуражена от предложената програма за съдебна реформа и конституционните промени. Необходимо е изграждането на съдебна система, на която да се има доверие, да се управлява прозрачно и да не е ангажирана политически. Оценката на бизнеса - че може да се разчита на прозрачност и справедливост на пазара и при решаването на търговски спорове – играе положителна роля върху решението да се инвестира.

Като основна задача вицепремиер Кунева определи провеждането на съдебна реформа и защитата на магистратите. Тя посочи, че „не само можем, а и трябва да участваме в усъвършенстването на правораздаването, а начинът, по който се правят законите, по който се правораздава и общественият контрол, ще доведат до успех“. Усилията са насочени към борбата с корупцията по високите етажи на властта и ще бъдат извършвани засилени проверки за конфликт на интереси.

Министър Иванов уточни, че е необходима промяна в управленския модел на системата, която ще бъде постигната чрез промяна в Конституцията на България и Висшия съдебен съвет. Като следващи стъпки той отбеляза модернизацията, ефективността и въвеждането на електронно правосъдие. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Участие на БТПП в конференция за съдебната реформа в България
Председателят на Арбитражния съд при БТПП разясни някои предимства, недостатъци и често срещани проблеми при формулирането на арбитражни клаузи Още
Българо-португалски бизнес форум ще се проведе в София
Организира се от БТПП и Посолството на Португалия Още
Проф. Алан Ахърни представи ирландския опит за излизане от кризата
Решителни политически действия на национално ниво, постоянни усилия за намаляване на бюджетния дефицит и възстановяване на банковата система Още
БТПП бе домакин на българо-иракски бизнес форум
Земеделие, туризъм, промишленост - перспективни сектори за развитие на икономическите отношения между Кюрдистан и България Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Браншова организация за текстил и облекло представи потенциала на шивашката индустрия от трансграничен регион България - Сърбия
На поредица от срещи със сродни организации от Европейския съюз Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е 2.23 млн. души в края на март
Средната брутна месечна работна заплата за страната през март е 882 лв. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Египет въвежда протекционистични такси за внос на рафинирана захар
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нови правила за пакетните почивки: по-добра защита на потребителите
Промените в настоящата директива ще регламентират резервациите онлайн и новите модели на покупка на почивки Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия и посещение на международната специализирана изложба за мода CIFF
Копенхаген, 4-7 август 2015 г. Още