Брой 91 (851), 15-05-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА

НСИ: Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е 2.23 млн. души в края на март


Според публикуваните днес данни на Националния статистически институт средното възнаграждение в икономическа дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" нараства с 10.8% през първото тримесечие на 2015 г. спрямо края на 2014 г. През март средната заплата в сектора е 2079 лв., през февруари - 1888 лв., а през януари - 1986 лв. Това е и дейността с най-голям ръст на възнагражденията през тримесечието. 

Средната брутна месечна работна заплата за страната през януари е 856 лв., през февруари - 839 лв., и през март - 882 лв., тоест 859 лв. общо за тримесечието. Увеличението спрямо октомври - декември 2014 г. е с 1.4%., а спрямо началото на 2014 г. - с 16.1 на сто. За година в обществения сектор увеличението е с 4.5%, а в частния - с 9.4%.

Освен в далекосъобщенията заплащането е високо също в енергетиката - средно 1564 лв., финансите и застраховането - 1530 лв. 

Най-ниско платени са работещите в хотелите и ресторантите - 586 лв., в административните и спомагателните дейности - 643 лв.  

Данните на Националния статистически институт сочат, че броят на наетите към края на март е нараснал с 26.4 хил. души спрямо декември, а спрямо март 2014 г. - с 13.5 хил. Така броят на наетите по трудово и служебно правоотношение според статистиката е 2.23 млн. души.

Заетите в селското стопанство са се увеличили за три месеца с 9 на сто, в далекосъобщенията - със 7.5 на сто. Персоналът, зает с административни и спомагателни дейности намалява с 3.9%, а в операциите с недвижими имоти - с 2.6%. 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Участие на БТПП в конференция за съдебната реформа в България
Председателят на Арбитражния съд при БТПП разясни някои предимства, недостатъци и често срещани проблеми при формулирането на арбитражни клаузи Още
Българо-португалски бизнес форум ще се проведе в София
Организира се от БТПП и Посолството на Португалия Още
Проф. Алан Ахърни представи ирландския опит за излизане от кризата
Решителни политически действия на национално ниво, постоянни усилия за намаляване на бюджетния дефицит и възстановяване на банковата система Още
БТПП бе домакин на българо-иракски бизнес форум
Земеделие, туризъм, промишленост - перспективни сектори за развитие на икономическите отношения между Кюрдистан и България Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Браншова организация за текстил и облекло представи потенциала на шивашката индустрия от трансграничен регион България - Сърбия
На поредица от срещи със сродни организации от Европейския съюз Още
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
НСИ: Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е 2.23 млн. души в края на март
Средната брутна месечна работна заплата за страната през март е 882 лв. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Египет въвежда протекционистични такси за внос на рафинирана захар
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нови правила за пакетните почивки: по-добра защита на потребителите
Промените в настоящата директива ще регламентират резервациите онлайн и новите модели на покупка на почивки Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия и посещение на международната специализирана изложба за мода CIFF
Копенхаген, 4-7 август 2015 г. Още