Брой 11 (771), 19-01-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП: Няма място за успокоение по отношение на безработицата


На 13 януари излязоха окуражаващи данни на Агенция по заетостта за спад на безработицата в края на 2014 г. спрямо началото на годината, което се случва за първи път от 23 години насам. По данни на Агенцията, с над 50 хил.души са намалели безработните от началото на 2014 година.

През декември 2014 г. е отчетена безработица от 10,7%, което е с 0,1 пункта по-малко от ноември и с 1.1 пункта по-малко от декември 2013 г.

БТПП оценява като положително намалението на безработните, но не бива да прибързваме и да го приемаме като тенденция. По-важно е дали ще може да продължи понижението на безработицата през следващите месеци, както и доколко ще успеем да постигнем трайна тенденция към увеличаване на заетостта през 2015 година.

Палатата изразява своите опасения за нивото на безработицата заради необоснованите решения за ръста на минималната работна заплата и на минималните осигурителни доходи. БТПП не изключва възможността в средата на годината, след като са ясни данните за пазара на труда от първите месеци, да се преразгледат решенията за ръст на минималните осигурителни прагове и на минималната заплата – още повече, че те бяха приети без разчети и оценка на въздействието.

Ако проследим статистиката за безработицата от 2000 г. насам, ще видим, че подобни намаления на безработните се случат не за първи път. Така например в периода 2002-2008 г. ежегодно безработните през декември са по-малко в сравнение с януари. Но сега за първи път след кризата (2009 г.) се регистрира спад на безработните през 2014 г. в края на година в сравнение с началото.

Източник: Евростат

Правим уточнението, че използваме данните за безработицата на НСИ (Евростат), които прилагат различна методология за безработицата от Агенция по заетостта. Данните на Агенцията по заетостта се отнасят само за безработните, регистрирани в бюрата по труда. Лицата, които са определени като безработни от НСИ, може да не са регистрирани в бюрата по труда, да са дълготрайно безработни или да търсят работа по други начини. Статистиката на НСИ (Евростат) осигурява международна сравнимост на данните и е съобразена с препоръки на Международната организация на труда.

Виждаме как в последните месеци реформите се забавят, а постоянните коментари за съдебната система оказват своето въздействие върху чуждестранните инвеститори. Предварителните данни за чуждите инвестиции към ноември 2014 г. (1 224 млн.евро) показват спад от 20% на годишна база (1 545 млрд. евро към октомври 2013 г.).

Това също е една от причините, поради които БТПП счита, че няма място за успокоение по отношение на безработицата, защото спадът може да се окаже нетраен.

Палатата винаги е защитавала тезата, че възстановяването на пазара на труда е резултат само и единствено от ръста на бизнес активността и на икономиката, а не чрез изкуствено увеличаване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Няма място за успокоение по отношение на безработицата
Необходима е трайна тенденция към увеличаване на заетостта Още
Председателят на БТПП получи Златен приз „Човешки ресурси - 2014”
В категорията „Мениджър на неправителствена организация” Още
Българо-японският бизнес съвет определи приоритетите в програмата си за 2015 г.
Очакват се посещения на японски бизнес делегации, ориентирани към секторите фармация и машиностроене Още
Нова изложба „Приятели” в БТПП
Включва 21 картини с акценти природа, стари български къщи и абстракции Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Ямбол се проведе Ден нa кариерата
Предоставени бяха индивидуални консултации за кариерно израстване на заети лица Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Формулярите за данъчни декларации са напълно нови и в значително намален обем
Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Трансатлантическото споразумение и износа на България за САЩ – митове срещу факти
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Антитръстови мерки: ЕК провежда консултации по проект за насоки относно съвместната продажба на маслиново масло, говеждо и телешко месо и полски култури
Целта е реформата на ОСП да подобри функционирането на хранителната верига и да съхрани ефективната конкуренция Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен бизнес форум Futurallia 2015
10 – 12 юни 2015 г., Букурещ Още