Брой 35 (2041), 19-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Повече възможности за МСП, за да движат Европа напред


Новата стратегия на ЕС за малките и средните предприятия (МСП), обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като част от политическите приоритети при встъпването й в длъжност през юли миналата година, се очаква да бъде приета на 10 март от Европейската комисия.

Европейските търговско-промишлените палати, като дългогодишни наблюдатели на работата в Брюксел, бяха свидетели на няколко предишни бизнес инициативи - да се появяват и изчезват през годините с едва доловимо влияние върху основите на европейската икономика. Ако тази нова инициатива е различна, то тя трябва да позволи на МСП да се възползват от възможностите и да им помогне да се справят с основните предизвикателства за тях.

Новата стратегия трябва да постави малките и средните предприятия на преден план и в центъра на политическите приоритети на ЕС, а предприетите мерки да се приложат на национално и местно ниво.

Казано по друг начин, ЕС би изпълнил ролята си на пионер на устойчивото развитие, само ако принципът "мисли първо за малките" се превърне в нещо повече от хубав лозунг и се заложи в основите на изготвяните политики и приложението им. Утвърждаването на принципа "мисли първо за малките" в политиките на ЕС има нужда от по-взискателно отношение към предложенията за по-добра нормативна база, преценяване на ползите и разходите за алтернативните решения и по-специално - тестване на предложенията за законодателни изменения спрямо МСП.

Утвърждаването на принципа "мисли първо за малките" във всички страни членки изисква координация: между структурите на Комисията; между Комисията, Парламента и Съвета; между самите страни членки; между компетентните органи на националните и регионални администрации и не на последно място между институциите и търговско-промишлените палати като организации, представляващи малкия и среден бизнес.

Изисква се също остойностяване/измерване и мониторинг. В бизнеса има правило, "това, което може да бъде измерено, може да бъде и подобрено" - то трябва да се приложи към изготвянето на политики.

Ето защо търговските палати смятат, че Стратегията за МСП трябва да се наблюдава внимателно, да се интегрира към процесите за икономическо управление в ЕС и регулярно да се оценява от Съвета за конкурентоспособност. Европейските търговски палати остават в готовност да оказват съдействие чрез осигуряване на обратна връзка за влиянието на различните мерки върху МСП на национално и регионално ниво.

Взимащите политически решения и преди са опитвали за намалят щетите от техните инициативи върху по-малкия бизнес, но ограничаването на допълнителната тежест не е достатъчно, когато става въпрос за 99% от компаниите и 85% от новите работни места. Ето защо търговско-промишлените палати искат през новия мандат на ЕС политиците да стигнат по-далеч и да покажат повече амбиция за даване права на МСП да бъдат част от политическото решение. Такъв именно подход  „от А до Я“ мрежата от европейски палати влага  в принципа "мисли първо за малките" и това очаква от стратегията на ЕК за МСП.

НОВИНИ ОТ БТПП
Повече възможности за МСП, за да движат Европа напред
Позиция на Европалати относно новата стратегия на ЕС за малките и средните предприятия Още
GS1 помага за дигиталната трансформация на фирмите чрез стандарти за ефективно споделяне на точни и качествени данни
Добри практики и проекти на международни фирми, базирани на стандартите GS1 Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив, организира събития по време на Международните хранителни изложения в Пловдив
FOODTECH, VINARIA и AGRA, 19-23 февруари 2020 г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Полети София - Загреб на промоционални цени
От началото на май до края на октомври - всеки понеделник, сряда и петък Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 28 февруари работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2019 г.
Близо 80 хиляди фирми са получили напомняне по имейл за наближаващия краен срок Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
На международно ниво ще се популяризира лозаро-винарския сектор в България и региона на Балканите
И като част от културно-историческото наследство в региона Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС актуализира списъка на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане
Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови бяха добавени в списъка Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, март 2020
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още