Брой 35 (2041), 19-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

GS1 помага за дигиталната трансформация на фирмите чрез стандарти за ефективно споделяне на точни и качествени данни
Програмата на втория ден на Глобалния форум GS1 в Брюксел стартира с пленарна сесия за приноса на стандартите в подкрепа на дигиталната трансформация. Темата е актуална в дневния ред на всяка фирма, която иска да запази и развие своите позиции на пазара. В пленарната сесия участваха Кати Венгел, изп. вицепрезидент на Johnson & Johnson и председател на УС на GS1, Барон Витерспоон, вицепрезидент Procter & Gamble, Мария Палазо, изп. директор на GS1 Австралия, Озгюр Торт, изп. директор на МИГРОС ГРУП и съпредседател на Consumer Goods Forum  (CGF). Представените фирми са членове на CGF, който обхваща общо 400 фирми (търговци и производители) от 70 страни с комбинирани годишни продажби над 3,5 трилиона евро.

Членовете на CGF искат да се гарантира безопасност на продуктите, качество на информацията за тях, проследимост, устойчивост и съвместимост. Това е постижимо чрез възприемане на единния подход за идентификация чрез GTIN   за всички продукти,  предоставянето от страна на производителите/собствениците на търговската марка към GS1 7 атрибута*, определящи продукта за всеки един активен GTIN, и не на последно място възприемането на общ модел на данните, какъвто вече е разработен за хранителни продукти и потребителски стоки и предстои да бъде разработен за останалите сектори, в т.ч. мода, козметика и т.н. Използването на стандартите ще позволи по-лесно листване на продукти, намаляване времето за реализиране на продукта на пазара, прозрачност за потребителите и намаляване на фалшификатите.

В отделна сесия съветникът по кръгова икономика и развитие на зелените политики към Европейската комисия - Уилям Нил, подчерта, че досегашната политика е касаела прилагането на наказания спрямо онези, които са замърсявали, но акцентът всъщност трябва да бъде поставен върху предотвратяването на замърсяването в световен мащаб. За отделния човек това се изразява в използване на един продукт повече пъти, неговото поправяне и отлагане на изхвърлянето му. За постигане целите на кръговата икономика са необходими пълни и качествени данни за продуктите, тоест продуктовите данни са предпоставка за осъществяване  и на кръговата икономика. 

Представени бяха добри практики и проекти на международни фирми, базирани на стандартите GS1, сред които и на Avery Dennison за подобряване на потребителското преживяване, подобряване на логистиката и получаване на обратна връзка за удовлетвореността на потребителите. Уникалната идентификация с GTIN е заложена в GS1 Digital Link , което на практика е уникален идентификатор за връзка с различни приложения, където може да бъде намерена повече информация за продукта, за промоции, за проследимостта, управлението на продукта и други. Проект на Decathlon предвижда използването на радиочестотната технология и идентификация по стандартите GS1 за целите на рециклиране.

------------------
* Българските фирми имат възможност да попълват 7-те атрибута, както и допълнителна информация, необходима на крайните потребители в БГ Баркод

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Повече възможности за МСП, за да движат Европа напред
Позиция на Европалати относно новата стратегия на ЕС за малките и средните предприятия Още
GS1 помага за дигиталната трансформация на фирмите чрез стандарти за ефективно споделяне на точни и качествени данни
Добри практики и проекти на международни фирми, базирани на стандартите GS1 Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена камара – Пловдив, организира събития по време на Международните хранителни изложения в Пловдив
FOODTECH, VINARIA и AGRA, 19-23 февруари 2020 г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Полети София - Загреб на промоционални цени
От началото на май до края на октомври - всеки понеделник, сряда и петък Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
До 28 февруари работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2019 г.
Близо 80 хиляди фирми са получили напомняне по имейл за наближаващия краен срок Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
На международно ниво ще се популяризира лозаро-винарския сектор в България и региона на Балканите
И като част от културно-историческото наследство в региона Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС актуализира списъка на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане
Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови бяха добавени в списъка Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, март 2020
Разходите по настаняването на одобрените за участие български фирми се поемат от Министерството на икономиката на Турция Още