Брой 94 (1852), 20-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Семинар в БТПП за насърчаване на търговското и икономическо сътрудничество България - Република Южна Африка


БТПП бе домакин на информационен семинар на тема: "Южна Африка - икономика и инвестиции", организиран съвместно с Посолството на Република Южна Африка у нас.

При откриване на събитието председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза отличното сътрудничество с Посолството на Република Южна Африка. „Представянето на  актуална информация за икономическото развитие на Република Южна Африка, приоритетни области за привличане на инвестиции, потенциални сектори за търговско сътрудничество и диверсификация на стокообмена, както и споделянето на  добри практики, са предпоставки за успешно партньорство“, каза той.

„Бихме искали да привлечем инвестиции от Южна Африка в области като високотехнологичната промишленост, информационните и комуникационните технологии, електрониката и електротехническото инженерство, машиностроенето, съвместното производство на автомобилни части, фармацевтичните продукти и селското стопанство“, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на семинара.

Съществува голям потенциал за засилване на двустранното търговско и икономическо сътрудничество между България и Република Южна Африка. Наблюдава се увеличен обем на взаимната търговия през последните години, като през 2018 г. достигна 221 млн. долара, (български износ 178 млн. долара, внос 43 млн. долара).

Икономическият зам.-министър допълни, че през последните години основните категории стоки, изнасяни от България за Южна Африка, включват нефтени масла, медни барове, електрически акумулатори, слънчогледово и шафраново масло, както и плодове. Продуктите, внасяни от Южна Африка, включват кожи от овце, вълна, въглища, моторни превозни средства за превоз на стоки, леки автомобили.

Машудубеле Мамаболо, временно управляващ Посолството на Република Южна Африка в София, потвърди желанието за засилване на двустранното икономическо сътрудничество. Той информира, че вече има инвестиции от РЮА в България, основно в областта на недвижимите имоти и търговски центрове в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив. Примери за добро сътрудничество има и в секторите енергетика, електро оборудване, хранително-вкусова промишленост.

Търговският съветник в посолството на Южноафриканската република в Москва - Молоко Лешаба направи подробна презентация на икономическия профил на страната - най-големият индустриален и финансов център в тази част на света с изключително богати природни ресурси.

Има очаквания до 2021 г. да се завърши Общоконтинентално споразумение за свободна търговия, което ще обедини вече създадените партньорства в Африка. Сектор телекомуникация е много обещаващ за Република Южна Африка, каза съветник Лешаба. Отлична е логистиката по отношение на транспортните връзки на страната и континента.  РЮФ е обособила 5 икономически зони, които подпомагат производството и търговията Повече информация на www.investsa.gov.za

Бяха представени конкретни примери на двустранно сътрудничество в областите медицински услуги и техника, преработка на пластмасови продукти, енергетика, зелена енергия, производство на домакински и производствени вентилационни системи и др.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
От 20 до 23 май в Истанбул се провежда Общо събрание на GS1
Ще се обсъждат и гласуват ключови решения и стратегии за бъдещата дейност на организацията Още
Красимир Дачев, член на УС на БТПП, участва в Осмата регионална енергийна конференция на БЕМФ
Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии, пазари Още
През изминалата година над 300 китайски компании са посетили България
Разглеждат се реални проекти на български фирми, които търсят партньорство по Пътя на коприната Още
Семинар в БТПП за насърчаване на търговското и икономическо сътрудничество България - Република Южна Африка
Инвестициите на РЮА в България са основно в недвижимите имоти и в търговски центрове Още
„Шрайбер Фуудс България“ ЕООД изрази желание за сътрудничество с БТПП
За установяване на контакти с чуждестранни партньори с цел разширяване на бизнеса на компанията Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Инвестиционен форум в Пловдив „Иновативни подходи във финансовия мениджмънт на старт-ъп компании“
ПАЗАР НА ТРУДА
Добър старт за 2019 г. за пазара на труда
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
КОНКУРСИ
Конкурс за европейски награди за предприемачество
Кандидатурите ще се подават до 28 май 2019 г. и трябва да се отнасят до изпълняващи се или наскоро завършили инициативи Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Евроизбори 2019: какво следва?
Покана за дискусия на 28 май Още