Брой 158 (1669), 20-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП проведе проучване относно компетенциите на кадрите в секторите мехатроника и металургия


MeMeVET4Industries е проект, създаден да подпомогне дейностите на пазара на труда в секторите металургия и мехатроника, с цел повишаване на мобилността и заетостта в Европа. В проекта са включени 15 партньори от 5 европейски държави (България, Германия, Италия, Словакия и Испания). Една от дейностите по проекта е провеждането на обществено допитване относно качествата и квалификациите, които са необходими в двата целеви сектора. To се проведе и в петте участващи държави под две форми - интервю с по-големите юридически лица и проучване с по-широк кръг компании. Както интервюто, така и проучването са достъпни онлайн на сайта на проекта. Информация относно допитването беше разпространена  чрез голям брой комуникационни канали от всички участващи в проекта партньори, а компаниите бяха насърчени да предоставят своето мнение.

В резултат се проведоха общо 20 интервюта с представители на по-големи фирми (5 от България, 4 от Испания, 3 от Словакия и 8 - други). Във втория етап на допитването се проведе проучване сред по-широк кръг от фирми, насочено към изследване на качествата и нуждите в целевите сектори. В него се включиха 250 участника (59 от Германия, следвани от България с 51, 36 – от Испания, 51 от Италия и 53 - от Словакия). Основната цел на общественото допитване е да определи качествата, от които има нужда пазарът на труда и да установи какви са очакванията и нуждите на работодателите в секторите металургия и мехатроника.

Българска търговско-промишлена палата изказва благодарност на всички компании, които взеха участие и дадоха своето мнение. Получените резултати са изключително полезни и ще бъдат използвани за приспособяване на съдържанието на модулите на предстоящите обучения. Тяхна основна цел е да повиши компетентността и шансовете за професионална реализация на завършилите направленията металургия и мехатроника, което да отговори на нуждите на работодателите и пазара на труда.

Резултатите от проучването се обобщават и ще бъдат съобщени допълнително.  За повече информация относно проекта: Европейски иновационен и информационен център, БТПП, тел: 02 81 17 515/505/525, Имейл: info@memevet.eu

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП проведе проучване относно компетенциите на кадрите в секторите мехатроника и металургия
В рамките на проект MeMeVET4Industries Още
Нови членове на Палатата
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Уникален код вместо печат гарантира достоверността на удостоверенията за липса на нарушения по ЗОП
ГЛЕДНА ТОЧКА
България и търговската война на Турция – заплаха или възможност?
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
ТУРИЗЪМ
Министър Ангелкова: През октомври ще представим утвърдените от бранша и местната власт винено-кулинарни дестинации
Ще използваме запазената марка "Сподели България" за популяризиране на проекта на международните борси Още
РЕГИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО И ИНИЦИАТИВИ
България и страните от Вишеградската група с обща позиция относно нелоялните търговски практики
Тя ще бъде представена в рамките на следващото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Спонсорирано посещение на изложения за електроника в Хонконг
13-16 октомври 2018 Още