Брой 14 (524), 21-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Вицепремиерът Бобева се срещна с членове на Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации

На икономиката и бизнеса им трябват най-вече спокойствие и реформи – тази теза аргументира вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред членове на  Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации, сред които на Варненската търговско-индустриална камара, Хасковската ТПП, ТПП - Монтана, ТПП - Търговище, по време на среща вчера в БТПП. 

Инвестициите са най-големият проблем и най-голямото предизвикателство, при свиването на вътрешните вложения и спада на чуждестранните, обърна внимание Бобева и добави, че политическите внушения за нестабилност вредят на кредитния рейтинг на страната.

Икономическият вицепремиер потвърди намеренията на кабинета за реформи, които да подобрят бизнес средата с промени в законодателството за обществените поръчки, за намаляване на административната тежест и за конкуренцията и изрази съжаление, че парламентът не функционира толкова експедитивно, колкото се очаква от него. Тя подчерта, че правителството е внесло за приемане в Народното събрание списък с най-важните закони и прикани представителите на Палатата и браншовите организации, ако нещо важно е пропуснато, да бъде допълнено в кратки срокове.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов припомни, че от страна на БТПП са дадени предложения за промени в Закона за обществените поръчки и изтъкна, че най-важното е да се въведе максимално освобождаване на чиновниците от възможността за решения по усмотрение. „Ако трябва, нека компютрите класират и всичко да бъде в Интернет. Който иска да усвоява публични средства, няма право да се позовава на търговска тайна, за да скрие условията, с които е спечелил търга“, уточни Симеонов. Той не скри и недоволството на бизнеса от  държавната администрация и припомни абсурдни случаи на обезсмисляне на добри идеи, заради начина, по който тя ги въвежда и прилага, а като пример посочи въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие.

Представителите на БТПП и браншовите организации поставиха пред вицепремиера Бобева конкретни въпроси и препоръки, касаещи нормативната база, условията за бизнес, регулациите на трудовия пазар, конкуренцията, нееднаквото третиране на икономическите субекти.

БТПП остава отворена за приемане на допълнителни предложения за облекчаване на икономическата среда чрез опростяване на административните процедури.

Предложенията можете да изпращате на E-mail: bcci@bcci.bg

НОВИНИ ОТ БТПП
Вицепремиерът Бобева се срещна с членове на Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации
На икономиката и бизнеса им трябват най-вече спокойствие и реформи – тази теза аргументира вицепремиерът Още
Обучение на тема „Медиацията и свързаното с нея транспонирано европейско законодателство”
Как най-бързо и най-икономично да разрешим спор извън съдебната зала Още
Международна специализирана изложба за охрана, сигурност, безопасност СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2014
19 - 22 март 2014 г., Интер Експо Център – София Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Бургаската палата проведе срещи с директори на професионални гимназии
Основните дискутирани теми бяха свързани с планираното въвеждане на дуалната система на обучение Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферта от Габинвест ЕООД - немска дъщерна фирма на L&O HUNTING GROUP GmbH
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Дискусия за натрупания от България опит през първия програмен период на европейското финансиране
Отчетоха 63,89% усвоени средства по еврофондовете Още
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
Млекопроизводителите купуват млечни квоти от днес до 30 януари
Квотната борса регулира производството на мляко и млечни продукти... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия се заема с въпроса за данъчната дискриминация спрямо мобилните граждани на ЕС
Целта е премахване на пречките пред гражданите на ЕС, например справяне с проблема с двойното данъчно облагане Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Презентация на българско вино в Центъра на промишлеността на България в Москва
Установяване на делови контакти между български винопроизводители и руски вносители, дистрибутори на вино и с представители на големите руски търговски вериги Още
Съобщения за международни събития, получени в БТПП