Брой 204 (461), 21-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Конференция на високо равнище под мотото „Пътят към възстановяване и растеж на Балканите”


Премиери и министри от региона на Балканите, представители на Европейската комисия, ръководители на финансови институции и организации се събраха в София, за да  вземат участие в Конференцията  "Европейски съюз – Балкани: проправяне на път към възстановяване и растеж", която се проведе в края на миналата седмица в София.

„Убеден съм, че когато виждаме регион с 60 млн. души население и с конкретни измерения на това, което правим, бизнесът ще се възползва от открилия се потенциал“, заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците във форума. По-добрата свързаност между страните на Балканите във всички области – инфраструктура, енергетика, туризъм, банково дело, ще допринесе за ръст на инвестициите и ще създаде предпоставки за нова фаза на интеграция, каза още българският президент.

Според икономическия министър Драгомир Стойнев, всички държави от региона могат да си сътрудничат в сфери като ИТ сектора, автомобилостроенето, енергетиката и туризма. Той дори предложи съгласуване на макроикономически политики, за да се постигне изпреварващ растеж на Балканите. По този начин регионът ще стане интересен за световни инвеститори.

Във форума участва и председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му, събития като тази среща показват, че Балканите вече са обхванати от нов дух, от по-сериозно взаимно сътрудничество и вече не само обикновените хора, но и политиците разбират, че само със сътрудничество можем да имаме просперитет. Той припомни, че само в рамките на последния месец, България беше посетена от двама президенти на страни, участващи във форума, като едната визита - на сръбския президент, беше първата официална визита у нас на чуждестранен държавен глава по времето на мандата на българския президент, а другата визита – на президента на Хърватия, бе първото посещение на хърватския президент в чужбина, след присъединяването на Хърватия към ЕС. „Тези неща са ясен знак за това, че Балканите вече не са източник на напрежение, а могат да станат и стават източник на стабилност“, коментира Симеонов.

Като друг пример той посочи съвместното провеждане на Балкански фестивал на виното, което показа, че когато са обединени производителите на вино на Балканите те влизат в първата петица, заедно с Италия, Франция, САЩ, Испания. 

По темата за сътрудничеството с правителствата, председателят на БТПП отправи препоръка правителствата да не се опитват да фаворизират едни организации на бизнеса, за сметка на други, защото Югоизточна Европа дълго е била лишавана от обучение по предприемачество и има нужда от много неправителствени организации, които да запълнят тази ниша. „Не бива и съществуващите организации да бъдат неглежирани, за сметка на новопоявяващи се организации“, добави Цветан Симеонов. „Имаме такива примери - обществените съвети по време на протести и най-вече по време на служебното правителство“, посочи той и поясни, че такива организации имат много недостатъци, а най-важният е, че не се знае чии интереси представляват. 

Председателят на БТПП декларира, че Палатата ще прави всичко възможно, целите, които си поставя този форум, да бъдат постигнати. „Това означава едни по-сигурни Балкани, по-привлекателни с икономическата си среда и с възможностите, които откриват, защото съществува потенциал и в строителството, и във взаимната търговия, и в съвместното излизане на обединените Балкани и Югоизточна Европа на международните пазари“, заяви той и предложи форумът „ЕС – Балкани” да прерасне във форум за цяла Югоизточна Европа.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Конференция на високо равнище под мотото „Пътят към възстановяване и растеж на Балканите”
Форумът „ЕС – Балкани” да прерасне във форум за цяла Югоизточна Европа, предложи председателят на БТПП Още
Нова услуга от EEN – директен достъп до най-голямата база данни за технологично, бизнес и проектно сътрудничество в света
Над 60 000 оферти за съвместно участие в проекти, комерсиализиране и внедряване на нови технологии Още
Покана за участие в кръгла маса „Перспективи пред развитието на иновациите в ИКТ сектора"
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Августиада събра в Стара Загора стотици ценители на виното
Вино розе на Шато Коларово спечели приза Златна Августиада Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за фискален съвет
Към момента по-голямата част от държавите-членки на ЕС вече имат функциониращи подобни институции със сериозна репутация Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Дългът на България за 2012 г. е 18.5% от БВП
Статистическата информация за дълга, дефицита и излишъка се изготвя по хармонизирана методология на ЕС Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Фискални рискове през 2014 г.
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Подписано е Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада
Споразумението ще увеличи двустранната търговия с над 20% Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Европейски ден на предприемача '2013
24 - 25 октомври 2013 г. Интер Експо Център - София Още
23 октомври – Ден на отворените врати по ОПАК