Брой 95 (1853), 21-05-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с новоназначения посланик на България в Израел


Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с новоназначения посланик на България в държавата Израел - Румяна Бъчварова.

Поради особено активните връзки на Палатата с партньори от Израел - Федерацията на израелските ТПП, Израело-българската и Българо-израелската търговско-промишлена палата, възможностите и формите на двустранното икономическо сътрудничество са изключително много, сподели Симеонов по време на срещата. През последните две години БТПП подготви и осъществи две посещения на изложения в Израел в областите водни ресурси и екология и селско стопанство. Български фирми от въпросните сектори се запознаха с израелския опит и намериха множество партньори.

В хода на разговора бе обсъдено и  взаимодействието със Службата по търговско-икономическите въпроси в Тел Авив с ръководител Камен Минков, който оказва професионално съдействие на палатата и нейните членове.

Румяна Бъчварова сподели целите на своята мисия и бе договорено засилено сътрудничество в посока постигането на по-големи обеми на двустранната търговия.

Симеонов препоръча на дипломата установяване на контакт с партньорските организации на БТПП в Израел и обсъждане на вариантите за още по-голямо взаимодействие.

По информация от Министерството на икономиката през последните години стокообменът между Република България и Държавата Израел се развива динамично, като се регистрират по-високи стойностни обеми в сравнение с предходното десетилетие и диверсифициране на структурата, която обаче подлежи на по-нататъшно оптимизиране и обогатяване предвид експортните възможности на двете страни.

По предварителни данни, двустранната търговия между България и Израел за

2018 г. възлиза на 126.4 млн. щ.д., отчитайки спад от 30%, в резултат на намаление както в износа, така и във вноса. Българският износ е на стойност 78 млн. щ.д. (36.7% спад), а реализираният внос е 48.4 млн. щ.д. (15.7% спад). Спадът в българския износ се дължи на значителното намаление в продажбите на нефтени масла за Израел (100%), както и на други стоки като дамаджани, бутилки, флакони, буркани (49.6%), столове и седалки (20.6%), мебели (15.4%) и хлебни изделия (55.2%). По вноса също се наблюдава сериозен спад при нефтените масла (100%), а също и при пластмасови плочи, ленти и др. (32.5%) и лещи, призми и огледала (21%).

Допълнителни възможности за увеличаване на взаимната търговия предоставя ратифицираното на 23 октомври 2012 г. от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на съответствието и приемане на промишлените продукти (ОСП) с Израел - рамково споразумение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските.

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с новоназначения посланик на България в Израел
Обсъждане на българо-израелските икономически отношения Още
Стартира нова онлайн платформа - Matchub, разработена да подпомогне МСП
Ориентирана е към фирми, които нямат капацитета и възможностите да намерят подходящи бизнес партньори в чужбина Още
GS1 стандартите в действие – презентации в рамките на Общото събрание на GS1
Представителите на GS1 България се запознаха с дейността на Alkemics/Алкемикс – френска стартъп фирма Още
НОВИНИ ОТ СМЕСЕНИ ПАЛАТИ
Бизнес нетуъркинг вечер в Русе, 7 юни от 18 часа
Намерете новите си делови партньори Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Покана за семинар на тема „Фишинг. Компрометиране на бизнес кореспонденция. Изпиране на пари“
Организира Международният банков институт на 24 юни 2019 г. в София Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Спогодба с Пакистан за избягване на двойното данъчно облагане
Подписана на Втората сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия Още
БИОЛОГИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ, ЕКОСИСТЕМИ
Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие с акцент върху връзката с човешкото здраве
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Планът „Юнкер“ носи почти 400 млрд. евро инвестиции
България остава на трето място по инвестиции, отнесени към БВП Още
Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията: Комисията признава усилията на платформите, полагани в навечерието на изборите за Европейски парламент