Брой 120 (880), 25-06-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

С тържествена сесия бе отбелязана 120-годишнината от създаването на БТПП


БТПП остава организацията с универсално членство и е пример за насърчаване на предприемачеството. Това каза председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов на Международния бизнес форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството, организирана по повод 120-годишнината от създаването на търговските палати в България.
"Създадени в далечната 1895 година по един изключително организиран начин в Пловдив, Русе, София и Варна. До ден днешен остават пример за насърчаване на правилата на икономическите субекти. Тези институции са работили в различни формати и подразделения, но винаги са оставали организацията, която се стреми да обхване интересите на предприемачите. Винаги сме били мост към достиженията на пазарната икономика, доколкото вътрешнополитическата и международна среда са ни позволявали да го правим. Няма сфера на икономиката, в която нашите предшественици да не са оставили следа", каза Цветан Симеонов (пълното изказване ТУК).

В изказването си на форума президентът Плевнелиев припомни усилията на страната ни за изграждането на модерна икономика след Освобождението през 1878 г., както и приноса на търговско-индустриалните камари за изграждането на първите търговски гимназии в България. „Днес отново трябва да обединим усилията си за провеждането на образователна реформа и въвеждането на професионалното образование“, подчерта държавният глава.

Президентът Плевнелиев връчи почетния си знак на председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов по повод юбилея. Президентът поздрави ръководството на БТПП, в която днес членуват 53 000 компании и 100 браншови организации и се е превърнала в един от важните фактори за икономическо развитие на страната ни.

Като президент водихме много активен социален диалог с БТПП. Това каза в приветствието си Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г. С удовлетворение мога да кажа, че беше създаден един добър климат, който продължава да се развива и сега. Това е една от предпоставките за по-доброто бъдеще на България и българската икономика, посочи още Георги Първанов.

БТПП трябва да бъде горда за това, че е част от тази славна история за развитието на българската държавност. Това каза Петър Стоянов, президент на Република България в периода 1997-2002 г., по време на форума.   "Казвам това и с чувство на гордост, имайки известни емоционални причини, защото първата своя институционална длъжност получих, след като бях поканен от тогавашния председател на Търговско-промишлената палата да стана член на нейния управителен съвет", заяви Стоянов. "За мен е чест и удоволствие днес да имам възможността да ви поздравя за 120-годишния юбилей на Българската търговско-промишлена палата. Наистина един славен юбилей." Според него периодът на създаване на търговските палати в България е може би най-романтичният в българската история.

Продължение ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
С тържествена сесия бе отбелязана 120-годишнината от създаването на БТПП
Президентът Росен Плевнелиев връчи почетния си знак на председателя на Управителния съвет на БТПП Още
Сдружение „Национална бизнес мрежа“ се присъедини към инициативата на Enterprise Europe Network към БТПП
В подкрепа на бизнес средата и стимулиране на иновациите в българските малки и средни предприятия Още
Информационен ден по програмите на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород 2”
2 юли 2015 г. от 10 часа в сградата на Палатата Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Проведе се кръгла маса по Проект „ПРО-АКТ – за ефективно партньорство в мрежа в полза на граждани на трети държави”
Механизми за координация и взаимодействие между участници в процеса на включване на гражданите на трети страни в социалния, икономическия и културния живот Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта представи резултати от проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила
IT специалисти, бармани и готвачи ще бъдат най-търсени през следващата една година Още
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
България защити позицията си по жалбата срещу въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции
Ръководството на БТПП още в началото на април т.г. заяви подкрепа относно позицията на българското правителство Още