Брой 41 (801), 27-02-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за участие в Българо-македонски бизнес форум на 12 март

Българската търговско-промишлена палата, Стопанската камара на Македония, Македоно-българската стопанска камара и Посолството на България в Македония организират Българо-македонски бизнес форум на 12 март 2015 в сградата на БТПП от 10.00 ч. Форумът е част от програмата за отбелязване 120-годишнината от създаването на БТПП.

Целта на македонската мисия в България е активизиране на двустранните търговско-икономически отношения, обсъждане на възможностите за подобряване на инфраструктурата, активизиране на секторите от взаимен интерес: строителство, металургия и машиностроене, енергетика, химическа индустрия и фармация, хранително-вкусова промишленост и туризъм.

Република Македония е традиционен партньор на България като заема съответно 18-то място в българския износ и 19-то в българския внос. Структуроопределящи за македонската икономика са металургични комбинати и металопреработващи предприятия; химически завод и оловно-цинков комбинат. Развита е леката, особено текстилната, хранително-вкусовата, дървообработващата, целулозно-хартиената промишленост и строителството.

Перспективни стоки за износ за Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработване, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли). Стабилни по отношение на износа остават електроенергията и нефтопродуктите.

Срок за заявяване на участие: 10 март. Попълнена регистрационна форма изпратете на и-мейл: m.markova@bcci.bg или факс: 02/ 987 32 09. Работни езици: български и македонски.

За повече информация : Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации, БТПП, тел. 02/8117 494, 8117 489.

Приложение:

Регистрационна форма с проекто-програма

Списък с участници от македонската делегация

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за участие в Българо-македонски бизнес форум на 12 март
Македонските фирми са с интереси за сътрудничество в металургията, химията , фармацията, козметиката.... Още
Палатата организира обучение по въпросите на Арбитражния съд
Лекторите са изявени арбитри с дългогодишен опит в арбитражното производство и авторитетни университетски преподаватели Още
Международно брокерско събитие в рамките на изложението SIFER 2015
25-26 март 2015, Лил, Франция Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Общото събрание на Българската фасилити мениджмънт асоциация избра нов Управителен съвет
Приет е годишен план за действие и приоритети Още
Семинар „Енергия от биомаса”
Технологии за производство на енергия от биомаса, както и обекти за такова производство Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие промените в Закона за енергетиката
Новите текстове са насочени към финансово стабилизиране на сектора, балансиране на взаимоотношенията в него и гарантиране на независимостта на регулатора Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите
Създаден е нов раздел „Алтернативно решаване на потребителски спорове” Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международен търговски и инвестиционен форум в Индонезия
13 – 15 май 2015 г., Международен изложбен център Джакарта Още