Брой 230 (740), 28-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Корейски фирми проучват икономическата и правна среда за инвестиции и търговия у нас


Има възможности за развиване на успешна съвместна дейност между България и Корея в секторите автомобилостроене, енергетика, туризъм, фармацевтична, хранително-вкусова  и химическа индустрия. Това отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриване вчера на Българо-корейски бизнес форум в София. Той  представи привлекателните страни на българската икономическа среда, които благоприятстват  стопанската дейност – ниски данъци, умерени заплати, квалифицирани кадри, преференциални условия за инвеститорите, равно третиране на български и чужди инвеститори и др. Подходяща форма за сътрудничество е комбинирането на корейски мениджмънт с производство в България, с възможност за реализация на пазара на ЕС, подчерта председателят на Палатата. Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея дава значими предимства за стратегическо партньорство.

Н.Пр. Шин Менг-хо, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в София поздрави участниците във форума, като отбеляза че са необходими повече контакти между фирмите от България и Корея, а подобни събития разширяват възможностите за намирането на потенциални партньори.

Чангку Ким, генерален директор от Министерство на търговията, промишлеността и енергетиката на Корея /MOTIE/, отправи покана за посещение на българска бизнес делегация в Сеул през есента на 2015 г.

Шинхак Канг, директор на КОТРА София, очерта икономическото развитие на Корея през последните 60 години и основните макроикономически показатели. Според него потенциалните области за двустранно сътрудничество са възобновяеми енергийни източници, производство и селско стопанство. Той акцентира, върху интереса на корейските фирми в следните области: производство, инфраструктурни проекти, логистика и др.

Д-р Чул-Янг Лии, Корейски институт за енергийни и икономически изследвания, представи българо-корейското сътрудничество в областта на възобновяемата енергия. Той запозна участниците с основните характеристики на корейския енергиен пазар, тенденциите при възобновяемите енергийни източници и възможностите за сътрудничество с България.

След официалната част, българските фирми имаха възможност в неформална обстановка да се срещнат с 15-те представители на корейската делегация и да обменят идеи, мнения и опит.

Форумът се организира от БТПП, Корейската търговско-промишлена палата и Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Корея.

Презентация на д-р Чул-Янг Лии, Корейски институт за енергийни и икономически изследвания

НОВИНИ ОТ БТПП
Корейски фирми проучват икономическата и правна среда за инвестиции и търговия у нас
Проявяват интерес към секторите производство, инфраструктурни проекти, логистика…. Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Млади и стари заедно срещу младежката безработица по проект Enterprise+
От България в проекта участва Габровската търговско-промишлена палата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Македонски фирми ще участват в Balkan Trade Bridge 2014, София
В рамките на Български икономически форум 2014, 4 декември, „София Хотел Балкан“ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ФИНАНСИ И ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ
България подписа споразумение с Европейската инвестиционна банка
За съфинансиране по европейските проекти в периода 2014-2020 г. Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на законната лихва по просрочени парични задължения
Свързан с правилно транспониране на европейска директива Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК представи Есенния пакет за икономическо управление
Препоръките на ЕК в икономическата и социалната сфера се базират на три основни стълба: стимулиране на инвестициите, структурни реформи и фискална отговорност Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Международни специализирани изложения за детски стоки „Детство 2015” и „Детска мода 2015” в гр. Алмати, Казахстан
Покана за български фирми чрез СТИВ – Астана Още