Брой 83 (1095), 28-04-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Кръгла маса на тема „Бизнесът в България и кадрите”

БТПП бе домакин на кръгла маса на тема „Бизнесът в България и кадрите! Те липсват! Как да се справим?”, организирана съвместно със списание „Бизнес Клуб”.

При откриването Цветан Симеонов, председател на БТПП, посочи, че връзката бизнес-образование не е достатъчно работеща и е необходимо активизиране на фирмите и браншовите организации. 

Председателят на Палатата обърна внимание върху нуждата от повече практическо обучение, включително привличане на преподаватели от бизнеса, което ще доведе до актуализиране на програмите за обучение. Цветан Симеонов оцени като постижение обучението по предприемачество още от началното образование. Той обърна внимание на проблема че, че при наличието на голям брой свободни работни места има голям брой безработни, които вместо да се включват на пазара на труда остават на социални помощи. 

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева акцентира в своето изказване върху нуждата от местни и регионални политики по отношение на заетостта, като  подчерта, че са необходими усилия за прекратяване на регионалните дисбаланси в страната.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев отчете благоприятните тенденции на пазара на труда, започнали през 2015 г. – увеличаване на заетите и намаление на безработицата. Представи и програмите, които министерството развива в подкрепа на заетостта, и изведе като най-ключов проблемът за младежката безработица. 

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката, заяви, че фокусът в момента е върху професионалното образование, като спомена, че часовете по практическо обучение са се увеличили.

Христина Христова, бивш социален министър и сегашен председател на „Института за семейна политика”, обърна внимание на демографската ситуация в страната и намаляването на населението. Тя подчерта, че има сериозни проблеми в структурата на безработицата и на заетостта. 60% от всички безработни са дългосрочно безработни, а при младежите заетостта е много ниска почти 38%, докато средното ниво на заетост е 63%. 

Презентации и изказвания на кръглата маса направиха още: Емилияна Димитрова, председател на УС на НАПОО,  Олга Чугунска - икономист в БТПП, Елеонора Негулова – председател НСМСБ,  Десислава Николова - главен икономист в ИПИ, Томчо Томов - ръководител на Национален център за оценка на компетенциите при БСК, Детелина Смилкова - председател на „Българската асоциация за управление на хора” и вицепрезидент на ВУЗФ, Любен Станев – експерт в EXPERTS LTD и председател на Асоциация „Качество на живот”, Юлия Симеонова – изпълнителен секретар на КНСБ.

Модератор на кръглата маса бе Гергана Раковска, председател на Фондация  на бизнеса за образованието, а дискусията бе закрита от Велислав Русев, главен редактор на списание „Бизнес Клуб”. Всички предложения от кръглата маса ще бъдат обобщени и изпратени до компетентните институции.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ПАЛАТАТА
Светли Великденски празници !
НОВИНИ ОТ БТПП
Кръгла маса на тема „Бизнесът в България и кадрите”
Предстои обобщаване на всички предложения и предоставянето им на компетентните институции Още
БТПП участва в Априлската пленарна сесия на ЕИСК
Дебат за обществените поръчки, кръговата икономика, инициативата за Енергиен съюз... Още
Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария в София, посети БТПП
Очаква се швейцарска делегация на направи визита у нас в периода 15-16 юни Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Рестарт на програма „Обучение и заетост“
Ресурсът ще бъде увеличен от 8 на 30 млн. лв., равнопоставеност на фирмите, по-добро регионално разпределение на субсидиите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Популярни личности четат истории за Европа на 9 май
Събитието ще може да бъде проследено на живо на интернет страницата на Информационното бюро на ЕП Още