Брой 121 (1385), 28-06-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП работи за отваряне на нови възможности за финансиране на бизнеса

Международната инвестиционна банка, гр. Москва подписа многостранен меморандум за сътрудничество с търговско-промишлените палати от страните членки на банката - България, Куба, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Виетнам. От страна на България, председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в официалната церемония по подписването в Букурещ, Румъния и постави подпис под документа.

Подписването на Меморандума се състоя вчера, 27 юни, в рамките на 107-ма сесия на Борда на Международната инвестиционна банка в Букурещ и бизнес форум „Новите многостранни бизнес възможности в Румъния“. Събитието бе официално открито от Николай Косов, председател на Борда на Международната инвестиционна банка. По време на 107-та сесия беше подписано споразумение за сътрудничество с Българска банка за развитие, както и 4 споразумения за отпускане на кредити, 1 от които е с българска фирма в петролната индустрия.

Меморандумът има за цел да насърчи обмяната на информация за проекти между страните-членки на МИБ, насърчаване на инвестициите в приоритетни проекти, минимизиране на инвестиционните и търговски рискове, произтичащи от изпълнението на проектите. Информацията с потенциални проекти ще се публикува на електронния сайт на МИБ https://www.iib.int/en, а по-късно ще бъде създадена електронна платформа.

Доколкото България е акционер в тази банка, от гледна точка на БТПП е необходимо по-активно използване на нейните възможности. В тази връзка бе договорено през есента на т. г. да има специално представяне на услугите на МИБ, на което ще бъдат поканени членовете на БТПП.

Интересите на  България за сътрудничеството с МИБ са към финансиране на проекти в приоритетни за развитието на икономиката сектори, като се отчита факта, че банката се концентрира основно върху инвестиции на частния сектор в експортно-ориентираните отрасли, както и в такива с висока добавена стойност.

След официалната церемония по подписването, програмата на бизнес форума продължи с представянето на състоянието на икономиката и банковия сектор в Румъния, търговията и експортните възможности в региона на страните от МИБ, ролята на търговско-промишлените палати.

Подписването на меморандума е част от приноса на БТПП към цялостната програма на деловата част на посещението на Президента на Република България Румен Радев в Румъния, в периода 28-29 юни 2017. В тази връзка г-н Симеонов проведе работна среща и с посланика на България в Румъния - Тодор Чуров, на която бяха обсъдени приоритетите в сътрудничеството с Румъния по повод офциалното посещение на президента Радев в Букурещ.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП работи за отваряне на нови възможности за финансиране на бизнеса
Подписан е Меморандум с Международната инвестиционна банка Още
Новото ръководство на Българо-руската търговско-промишлена палата на среща в БТПП
Обединяване на усилията за подпомагане на предприемачите от България и Русия Още
Среща с управителя на Мултификс ЕООД
Представяне на разработената от фирмата оптимизирана RDP система “Thin client” Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ирландският посланик на посещение в Бургаската търговско-промишлена палата
Посланик Форбс изрази възхищение от постиженията на България за 10 години членство в Европейския съюз Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Администрациите ще обменят електронни документи по единен технически протокол
Изпълнението на протокола ще гарантира стартирането на процеса по облекчаване па административната тежест Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
България продължава сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие
Подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Още
ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Анализ на проверките за „двойствен стандарт“ на храни за българския и западноевропейския пазар
16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас Още