Брой 121 (1385), 28-06-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Ирландският посланик на посещение в Бургаската търговско-промишлена палата


Извънредният и пълномощен посланик на Ирландия в Република България Н. Пр. Майкъл Форбс се срещна с ръководството и екипа на Бургаската търговско-промишлена палата. Това е първото посещение на дипломата в регионална търговска палата от началото на мандата му у нас през 2016 г.

Председателят на БсТПП Цанко Иванов представи историята и дейността на организацията. Прегледът на двустранния стокообмен показа, че за изминалата година той се равнява на 132,2 млн. евро и бележи ръст от 18,9% спрямо 2015-та. От 2005-та досега салдото за България е трайно отрицателно. През 2014-та то намалява до -7,4 млн. евро благодарение на пик в износа ни, който достига 71,7 млн. евро.

След две поредни години на отрицателни инвестиционни потоци, за 2016-та ирландските инвестиции в България възлизат на 9,2 млн. евро. Една от най-успешните е 24-часовият колцентър на Taxback във Варна. Компанията е разкрила 300 работни места и обслужва клиенти в чужбина на 6 езика.
Посланик Форбс изрази възхищение от постиженията на България за 10 години членство в Европейския съюз и подчерта ролята му за икономическия възход на Ирландия. Дипломатът посочи множество сходства между двете малки държави и заяви, че за да оцеляват, те трябва да поддържат своята конкурентоспособност чрез гъвкавост и развитие на интелектуалния си потенциал.

В отговор на загрижеността на г-н Форбс относно проблемите на някои негови сънародници при придобиването на недвижимо имущество у нас, Иванов изтъкна, че Палатата е на разположение на компании и граждани за предоставяне на информация за оценка на надеждността на потенциални партньори преди сключването на сделки. Той призова за популяризиране на тази възможност, както и за включването на договорна клауза разрешаването на евентуални спорове да се извършва от Арбитражния съд към БТПП.

Срещата приключи с ангажимент за осъществяване на контакт с търговския съветник към посолството на Ирландия в Букурещ за търсене на възможности за насърчаване на двустранните търговско-икономически връзки. Програмата на посланик Форбс предвиждаше и срещи с Кмета и с Областния управител на Бургас.


 
НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП работи за отваряне на нови възможности за финансиране на бизнеса
Подписан е Меморандум с Международната инвестиционна банка Още
Новото ръководство на Българо-руската търговско-промишлена палата на среща в БТПП
Обединяване на усилията за подпомагане на предприемачите от България и Русия Още
Среща с управителя на Мултификс ЕООД
Представяне на разработената от фирмата оптимизирана RDP система “Thin client” Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Ирландският посланик на посещение в Бургаската търговско-промишлена палата
Посланик Форбс изрази възхищение от постиженията на България за 10 години членство в Европейския съюз Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Администрациите ще обменят електронни документи по единен технически протокол
Изпълнението на протокола ще гарантира стартирането на процеса по облекчаване па административната тежест Още
ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ
България продължава сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие
Подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. Още
ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Анализ на проверките за „двойствен стандарт“ на храни за българския и западноевропейския пазар
16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас Още