Брой 126 (886), 03-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Пътна карта за реформи в енергетиката ще бъде внесена в Народното събрание до 24 юли

Правителството и работодателските организации ще предложат на КЕВР механизми за запазване на енергийните цени до 1 януари 2016 г.

Днес, 3 юли 2015 г., ръководителите на национално представителните работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с проблемите в българската енергетика, довели до протести на фирмите в цялата страна. В срещата участваха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев, министрите Томислав Дончев, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Владислав Горанов.

По време на срещата бяха обсъдени три основни групи въпроси:

1. Последните предложения за промени в енергийните цени;

2. Общите въпроси на ценообразуването в сектор „Енергетика“, вкл. намаляване на цената на енергията, облагане на износа на енергия и цената на енергията, произведена чрез когенерация;

3. Необходимостта от генерални промени в сектор „Енергетика“ с цел преодоляване на натрупаните деформации и въвеждане на ефективен енергиен пазар, вкл. борсова търговия на енергия.

Участниците в срещата постигнаха споразумение за следното:

1. До 24 юли т. г. в Народното събрание да бъде внесена за обсъждане Пътна карта на реформите в енергетиката, съпроводена от конкретни предложения за нормативни промени (вкл. в Закона за енергетиката и в Закона за ВЕИ). С изработването на документа се ангажираха председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

2. Да бъдат представени на КЕВР идентифицираните по време на днешната среща възможности за постигане на икономии в сектор „Енергетика“ и, по-конкретно – в НЕК, които да позволят запазване на енергийните цени (както за бизнеса, така и за населението) до 1 януари 2016 г.

„Изразяваме подкрепа за предложените мерки. Оценяваме високо работата на ангажираните държавни институции за това, че доработиха нашите предложения и мотивираха убедително, че може цената на тока да не се повишава. Ще продължим конструктивно да работим по другите варианти, по които още няма консенсус“, коментира след срещата председателят на БТПП Цветан Симеонов.

В общата позиция на национално представителните работодателски организации се посочва още:

"Национално представителните работодателски организации ползват случая отново да благодарят на хилядите мениджъри, работници и служители от протестиралите на 26 юни т. г. повече от 1250 предприятия в 76 населени пункта от страната.

Приемаме резултатите от днешната среща като първи важен резултат от обединените действия на българските работодатели. Убедени сме, че само единни можем да противодействаме на опитите българските компании да бъдат системно подлагани на натиск от необосновани промени - не само в сферата на енергийното ценообразуване, но и по отношение на общата регулаторна среда.

Като представители на онази част от българите, която генерира национален продукт и създава работни места, потвърждаваме своята непоколебимост в отстояването на нашите позиции и предложения. Уверени сме, че предлагаме разумни и интелигентни решения, насочени към повишаване на ефективността на енергетиката, а оттам – за постигане на висок и устойчив икономически растеж.

Изказваме благодарност за бързата и ефективна работа на екипите на държавните институции, които доразвиха предложенията на социалните партньори и обосноваха възможността за намаляване цената на тока, и декларираме, че запазваме готовността си за ефективен протест, в случай че процесите на реформи в енергетиката бъдат стопирани от лобистки кръгове, във вреда на енергийните потребители и на икономиката като цяло.”
________
Подробна информация за действията на работодателските организации, техните предложения и позиции е публикувана на адрес www.bgrabotodateli.org. В сайта има възможност за подаване на сигнали за нередности в сектор „Енергетика“, както и форма за абонамент за нови публикации.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Пътна карта за реформи в енергетиката ще бъде внесена в Народното събрание до 24 юли
Правителството и работодателските организации ще предложат на КЕВР механизми за запазване на енергийните цени до 1 януари 2016 г. Още
БТПП участва в 509-та сесия на ЕИСК в Брюксел
Приоритетите на започващото Люксембургско председателство на Съвета на ЕС – във фокуса на обсъждането Още
Информационен ден по програмите на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород 2”
Ускоряване въвеждането на пазара на енергийни технологии на база горивните клетки и водорода Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската петролна и газова асоциация настоява да бъдат монтирани измервателни уреди при вноса на горива
Скъпият долар може да поддържа цените на петрола на сегашните нива, прогнозират от асоциацията Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда
Работодателят ще може с предизвестие да прекрати трудовия договор на служител или работник при придобиване на право на пенсия Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
В Токио е открит бизнес център за „услуги на едно гише“, който обслужва и чуждестранни юридически лица
Консултантски услуги по фирмена регистрация, данъчно облагане, обществено осигуряване и статут на пребиваване за чужди граждани Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири и изложби
Съобщенията са получени в БТПП и са адресирани към български фирми Още